Sverige går för silver mot Österrike

Efter en vinst och en förlust avslutas EM i Leeds under lördagen för svensk del med en match mot Österrike. För Sverige är guldmedaljen utom räckhåll, men silvret hägrar. För att nå dit måste Österrike besegras – och sedan beror det på resultatet mellan Finland mot Storbritannien. Avspark på John Charles Center for Sport kl. 15 lokal tid, kl. 16 i Sverige, och för den som inte är på plats livesänds matchen på Youtube.

Det går inte att klaga på den underhållning och dramatik som det svenska damlandslaget har bjudit på under EM 2019 i Leeds. Först en 9-6-vinst mot Storbritannien där en svensk interception i slutsekunderna avgjorde, följt av en 20–27-förlust mot Finland där en finsk TD-passning i slutsekunderna avgjorde åt andra hållet.

Idag avslutas turneringen, och det görs för svensk del med en match mot Österrike, ett lag som har förlorat båda sina två spelare matcher stort (0-50 mot Finland och 6-36 mot Storbritannien). Men laget har visat potential och har en tuff QB, Cornelia Pripfl från Vienna Vikings, som har fått smällar men ställt sig upp direkt efter varje. Hon har en bra mottagare i #80, Antonia Paula Loicht som de svenska defensiva backarna måste se upp med. Men det sagt har Österrikes ena poäng i turneringen så här långt tillkommit på en interception-retur för en touchdown och ett i princip skadefritt Sverige ska slå Österrike – det är utgångspunkten hos alla kring det svenska landslaget på plats i Leeds.

Sverige kommer till matchen från den svidande förlusten mot Finland, en match där man var sekunder från att ta den första vinsten mot Finland någonsin. Återigen var Karin Ullén dominant i anfallet och stod för 64 av 69 yards i luften, liksom 117 av 161 svenska yards på marken. I det svenska försvaret stack Sara Lidner ut med 4,5 tacklingar, 1 sack, 1 forcerad fumble och 2 fumble recoveries.

Sveriges guldchanser är borta, men silvret finns inom räckhåll. Här reder vi mer i detalj ut vad som gäller, men sammanfattningsvis: Sverige måste besegra Österrike och sedan hoppas på en finsk vinst alternativt en storseger för Storbritannien för att få en silvermedalj. En brittisk seger med 11 poäng eller mindre och Sverige halkar ner på tredje plats.

På fredagens träning utanför Leeds poängterade förbundskapten Christian Forsman vad som står på spel: vid vinst mot Österrike säkrar Sverige sin första EM-medalj på damsidan någonsin, liksom en potentiell biljett till VM 2021. Så även om det inte längre gäller guld är det en av de viktigare matcher som damlandslaget har spelat, och en match som sätter avstamp inför kommande satsningar.

Denna högintressanta match sparkar av kl. 15 lokal tid på  John Charles Centre for Sport i Leeds, kl. 16 hemma i Sverige, och livesänds på Youtube för de som inte är på plats i England. Matchen mellan Finlands och Storbritannien har avspark kl. 19 (kl. 20 i Sverige) och livesänds även den på Youtube.

Nu kör vi, heja Sverige – mot silvret!

Svenska starters mot Österrike

OL 50 Alexandra Törnstrand (C)
OL 51 Frida Olsson-Granlund
OL 55 Elin Thimfors
OL 60 Desirée Strömberg
OL 70 Johanna Enoksson
WR 80 Moa Hansson
WR 81 Hanna Karlsson
WR 82 Emma Sandsjö
WR 84 Karin Ullén
QB 10 Linda Johansson  (C)
RB 8 Anna Hedström

DL 5 Sara Lidner
DL 44 Yasmin El-Messaoudi
DL 92 Matilda Törnebladh
DL 95 Johanna Aspenberg
LB 2 Matilda Svensson Duric
LB 30 Gabriella Brönnegård
LB 46 Tove Hedengren (C)
DB 12 Hedvig Palocci (C)
DB 20 Amanda Åslund
DB 24 Elin Persson
DB 33 Jenny Gramenius

Sveriges roster mot Österrike

1 Nathalie Bengtsson
2 Matilda Svensson Duric
5 Sara Lidner
6 Moa Toll
7 Mallory Fraiche
8 Anna Hedström
9 Alma Gustafsson
10 Linda Johansson
12 Hedvig Palocci
20 Amanda Åslund
21 Sabina Rydberg
22 Minmin Zhao
24 Elin Persson
30 Gabriella Brönnegård
31 Tilde Vitek
32 Rebecka Winberg
33 Jenny Gramenius
34 Jenika Hedman
39 Heidi Svensson Duric
40 Elin Luuk
44 Yasmin El-Messaoudi
46 Tove Hedengren
50 Alexandra Törnstrand
51 Frida Olsson-Granlund
53 Ida Handel
55 Elin Thimfors
56 Julia Olsson
60 Desirée Strömberg
65 Angelica Thingstad
69 Jonna Didriksson
70 Johanna Enoksson
80 Moa Hansson
81 Hanna Karlsson
82 Emma Sandsjö
84 Karin Ullén
87 Teresia Keskitalo
88 Linn Stridsman
89 Sara Wikström
91 Marie Mardirossian
92 Mathilda Törnebladh
94 Caroline Dahlén
95 Johanna Aspenberg
99 Veronica Nikeus

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.