EM-silvret en reflektion över svensk klubbfotboll

Det svenska juniorlandslaget kunde återvända hem med en silvermedalj från EM 2019 som gick av stapeln 29 juli-4 augusti i italienska Bologna. Ambitionen i turneringen var att spela om guldet, vilket uppfylldes, men förlusten i finalen visade också att det är en bit kvar till Österrikes nivå.

Sveriges tog hem silvermedaljen i junior-EM för herrar i Bologna efter att först ha besegrat Norge och Frankrike i kvarts- och semifinal för att därefter förlora mot Österrike i finalen.

– Finalplatsen var inte enligt förväntningarna, men den var absolut enligt ambitionen, säger juniorlandslagets förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt.

Enligt Sebastian Brinkenfeldt är silvermedaljen en direkt reflektion av de svenska klubbarnas verksamhet.

– Medaljen är ett bevis på att svenska klubbar gör mycket rätt på ungdoms- och juniornivå. Och om vi på allvar ska ha möjlighet att i framtiden på allvar utmana länder som Österrike om EM-guld och att tävla om medaljer i VM så kommer föreningarnas verksamhet för ungdomar att vara otroligt viktigt.

Mats Hagsten, elit- och landslagsansvaring på Svenska Amerikansk fotbollsförbundet, håller med.

– Den stora insikten är att vi fysiskt kan tävla med alla lag i Europa, det är spelarskickligheten vi behöver höja, och nivån behöver höjas generellt på juniornivå både hos ledare, tränare och spelare.

Är det realistiskt att Sverige ska ha ambitionen att vara bäst i Europa?
– Absolut, alla dagar i veckan! Något annat kan och ska inte vara målet. Vi ska vara bäst i Europa och topp-5 i världen.

Apropå VM så finns det möjlighet att vi tar en plats?
– Beroende på om det blir sex eller åtta lag som deltar i junior-VM 2020 så ligger Sverige nära till hands att få en VM-plats utifrån resultatet i EM. Och får vi en av de platserna måste vi höja oss ytterligare. Utvärderingen av EM blir en arbetsbeskrivning av vad vi måste jobba med och åtgärda fram till dess.

Hur var EM-upplevelsen var i stort?
– Trots en snittemperatur på över 30 grader så klarade vi det bra. Vi har ett fantastiskt fysteam under ledning av Justus Medeiros Bejnö som hör till de främsta i världen på vad de gör och som ser till vi alltid får möjlighet att prestera. Organisatoriskt är vi redan på toppnivå. Tyvärr fick vi ett par avgörande skador under turneringen, bland annat saknades tre av fyra linebackers i finalen, vilket är en extrem otur men också något vi måste ta lärdom av.

Segern mot Norge med 20-7 i öppningsmatchen satt längre in än vad som förväntades. För även om spelare och ledare pratade om att inte underskatta motståndet så räknade man inför matchen med den skulle varit avgjord tidigare än vad den var. WR Alexander Nesic tog emot två TD-passningar och WR Rikard Carlsson Sveriges tredje touchdown, alla tre på passningar från QB Viktor Ekberg.

– Norgematchen var ingen bra insats av oss och det blev nog väckarklocka för många i och kring laget som vi sedan tog med oss till Frankrike, den insatsen var något helt annat av alla. Att inse att vad som krävs på högsta nivå i Europa är något annat än vad som gäller hemma i Sverige, säger Mats Hagsten.

I semifinalen mot Frankrike hade Sveriges anfall en bra period i början av den andra halvleken – där Viktor Ekberg också sprang i Sveriges enda touchdown i matchen – men hade i övrigt det svårt mot ett aggressivt franskt försvar. Det svenska försvaret spelade fantastisk fotboll och höll ett tungt franskt anfall utan poäng i 7-0-segern som säkrade Sveriges finalplats.

– Fysiskt var Frankrike den tuffaste matchen vi spelade, men där imponerade vårt försvar oerhört och gjorde en minnesvärd insats, säger Mats Hagsten.

I finalen mot Österrike fanns förhoppningen om att skapa chockvågor inom den europeiska amerikanska fotbollen och Sverige började också bra. Men snart visade Österrike att de idag är ett bättre landslag och deras 28-0-seger mot ett decimerat Sverige var det inget att säga något om.

– Österrike var fysiskt underlägsna oss, men speltekniskt gav de oss en lektion. De är inte bara taktiskt duktiga utan kan också utföra taktiken på en helt annan nivå än vad vi kunde. De eliminerade våra styrkor utan att behöva göra justeringar från sidlinjen, vad de behövde göra var något som spelarna redan hade med sig och utförde på plan. Österrike spelar egentligen en väldigt enkel fotboll, men alla vet exakt vad de ska göra hela tiden, det är imponerande, säger Mats Hagsten.

– Österrike visar att fotboll på högsta europeiska nivå är en kombination av fysisk kapacitet, tekniskt kunnande och taktisk förståelse, fyller förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt i. Alla tre komponenter behöver vara på plats för att spelarna ska kunna utföra arbetet och lösa uppgiften på planen. Har har vi en resa att göra, både hos föreningar och i landslaget, för att kunna tävla med de bästa lagen i världen. Med gemensamma insatser kan vi absolut nå dit och vi har redan ett antal svenska juniorspelare som är på den nivån.

Frankrike vann bronsmatchen mot Danmark med klara 42-15, vilket gjorde att junior-EM 2019 slutade enligt:

  1.  Österrike
  2. Sverige
  3. Frankrike
  4. Danmark
  5. Finland
  6. Spanien
  7. Italien
  8. Norge

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.