Sensationell silvermedalj till Sverige i EM efter överkörning av Österrike

Sverige imponerade och besegrade Österrike med 48-6 (28-6) i sin sista match i EM i Leeds. Och fortsättningen på kvällen blev dramatisk, för efter att Storbritannien besegrat Finland med 18-14 i turneringens sista match stod det klar att Sverige tagit en sensationell silvermedalj, den första medaljen någonsin för ett svenskt damlandslag i amerikansk fotboll.

Se matchen mot Österrike i efterhand

Sverige tog tag i taktpinnen direkt mot Österrike när Karin Ullén returnerade Österrikes avspark för en touchdown. Därifrån rullade poängen in, samtidigt som Sveriges försvar höll nollan – Österrikes enda poäng kom till efter en svensk fumble när anfallet var på plan.

En perfekt avslutning för Sverige, och ännu mer perfekt skulle det bli. Efter att Storbritannien besegrat Finland med 4 poäng (18-14) i kvällen sista match var det trots allt Finland som tog hem EM-guldet då Storbritannien hade behövt vinna med 6 poäng eller mer för att bli mästare. Marginalen på fyra poäng gjorde också att Sverige sensationellt knep silvret före Storbritannien på fler antal gjorda poäng!

Besvikelsen över vad som verkade bli en bronsmedalj förbyttes i glädje över ett sensationellt EM-silver – vilket också innebär möjligheten att få delta i nästa VM som arrangeras som en av deltagarna från Europa.

Det var ett fokuserat Sverige som intog John Charles Centre for Sport i Leeds för sista gången detta EM till matchen mot Österrike, fokuserade på att avsluta turneringen på bästa sätt samt att vinna med minst 35 poäng för att inte riskera hamna i en situation där den totala poängskillnaden i turneringen skulle bli till svensk nackdel. Och det var just detta som kom att bli avgörande, men till svensk fördel.

Att det var ett fokuserat Sverige, och att det var klasskillnad mellan lagen, visades direkt på avspark då Karin Ullén sprang in sin första touchdown i matchen första gången en svensk rörde bollen. Efter Sabina Rydbergs extrapoängsspark var Sverige i ledningen med 7-0 efter bara några sekunder i ett blåsigt Leeds.

Sverige utökar till 14-0 i nästa drive – en 51-yards TD-passning från Linda Johansson till fenomenet Karin Ullén – innan Österrike som en blixt från klar himmel kan reducera till 14-6 genom att plocka upp en svensk fumble och returnera den för en touchdown. Men Sverige låter sig inte nedslås och i den andra kvarten springer Anna Hedström och Minmin Zhao in varsin touchdown och ger Sverige ledningen med 28-6 i paus.

Trots ledningen predikas aggressivitet på den svenska sidlinjen, att inte dra ner på intensiteten. Men Sverige börjar den andra halvleken just aggressivt genom att gå för en onside kick på avsparken. Den lyckas och snart kan QB Linda Johansson själv springa in 35-6. I den fjärde kvarten utökar Sverige till 41-6, genom Sara Lidner, och sedan också 48-6 av Anna Hedström och nya extrapoängssparkar av Sabina Rydberg, som sätter 6 av 6 sådana i matchen.

Österrike får sina yards i matchen, men interceptions av Heidi Svensson Duric, Jenny Gramenius och Hedvig Palocci stoppar upp österrikiska drives och Elin Thimfors står för flera stora spel i försvaret. Bra i försvaret är också Matilda Svensson Duric, Tove Hedengren och Johanna Aspenberg och den offensiva linjen i Sverige – Alexandra Törnstrand, Frida Olsson-Granlund, tidigare nämnde Elin Thimfors, Desirée Strömberg, Johanna Enoksson, Julia Olsson, Ida Handel och Angelica Thingstad – ger matchen igenom blågula playmakers möjlighet att göra spel.

Österrike besegras med 48-6 och dagen slutar med ett svenskt EM-silver – en svårslagen avslutning på EM i Leeds, som för svensk del slutade med två segrar, mot Storbritannien och Österrike, och en förlust i slutsekunderna mot EM-guldmedaljörerna Finland. Sett till tidigare resultat en storartad prestation.

Heja Sverige!