Premiärseger mot Danmark i EM

Underläge med 7-14 i halvlek blev till seger med 30-20 när Sverige vände och vann mot ett duktigt Danmark i premiärmatchen i EM för herrar som spelas i Vantaa i Finland. För Sveriges del väntar nu Österrike på torsdag i en gruppfinal som avgör vilket lag som två dagar senare får spela EM-final.

Sverige var favoriter mot i EM-premiären mot Danmark, men skrällvarning var utfärdad i och med att Danmarks bästa lag (Copenhagen Towers) besegrade Sveriges då bästa lag (Carlstad Crusaders) i NEFL-finalen tidigare i år. Och det var också Danmark som inledningsvis tog kommandot i solskenet på Myyrmäen jalkapallostadion i Vantaa utanför Helsingfors.

Sveriges försvar stoppar Danmark på deras första drive, men en fumble av CB Markus Persson på den följande puntreturen ger Danmark bollen på Sveriges 11-yardslinje och en möjlighet att gå upp i ledningen med 7-0 ett spel senare genom RB Lasse Lykke. På Sveriges nästa drive kastar QB Philip Juhlin en interception, vilket ger samme Lasse Lykke möjligheten att springa in också 14-0.

När matchen riskerar att rinna iväg ur Sveriges händer står det svenska anfallet dock för en imponerande drive – 18 spel för 70 yards – som slutar med en touchdown av RB Victor Toresson och en reducering av danskarnas ledning till 14-7, ett resultat som också står sig i halvlek.

Danmark sprang bra i den första halvleken och tog vara på de chanser som Sverige gav dem – men i den andra halvleken är det Sverige som tar över matchen. Sverige får förvisso punta på sin första drive i den andra halvleken, men när Danmark ska göra detsamma misslyckas de med sin snap som seglar över deras punters huvud och 41 yards senare får Sveriges Joshua Akena tag i bollen i Danmarks målområde och vi har 14-14 på poängtavlan.

En interception av Markus Persson, som revanscherar sig från sin fumble tidigare i matchen, ger åter bollen till Sveriges anfall och ett par spel senare kan RB Emil Knuttson trycka in bollen från 1 yard ut och Sveriges har hastigt och lustigt tagit sin första ledning i matchen, 21-14.

Sveriges försvar fortsätter spela bra samtidigt som Danmarks försvar inte visar samma spel i den andra halvleken som i den första. De förhindrar dock Sverige från att springa in en touchdown nästa gång laget i blått och gult har bollen, men ett field goal av WR/K Jacob Dahre utökar Sveriges ledning till 24-14. Och det är samme Dahre som med 37 sekunder kvar av matchen tar emot en TD-passning från Juhlin och gör ställningen till övertygande 30-14 till Sverige.

Matchen ska vara avgjord, men blir trots det onödigt spännande då Danmark endast behöver två spel och 19 sekunder på sig för att göra en touchdown och ställningen till 30-20, men närmare än så kommer aldrig danskarna och Sverige får fira en seger i öppningsmatchen i EM.

Till MVP i Sverige utsågs DB Tobias Asp som hade två av Sveriges tre interceptions under dagen. Men det en laginsats av både anfall, försvar och special teams som bäddade för segern.

För svensk del väntar nu Österrike på torsdag kl. 15 svensk tid i en gruppfinal där segraren spelar EM-final på lördag medan förloraren spelar en bronsmatch tidigare samma dag.

Höjdpunkterna från matcherna ser du här

Läs också mer om matchen på American Football International. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.