Nu gäller det – Sverige-Frankrike i EM-semifinal

Efter vinsten mot Norge i öppningsmatchen väntar en tuff men långt från omöjlig uppgift för det svenska juniorlandslaget då man ikväll ställs mot Frankrike i semifinal i EM i Italien. Avspark kl. 21 på C.S. Bernardi stadium i Bologna.

Sverige tog sig till semifinalen genom att, med visst besvär, besegra Norge med 20-7. Frankrike tog sig till densamma genom att spela inledningsvis jämnt mot Finland i sin öppningsmatch, men springa iväg med matchen i den andra halvleken och till slut vinna med hela 30-0.

Och det är bokstavligt talat springa som Frankrike gör. De tog 248 yards på marken i vinsten mot Finland – 5,2 yards per springspel – och Sverige kommer ställas mot ett anfall som springer om, om, och om igen tills det fungerar. Under gårdagen har svenska ledare och spelare genomgående poängterat vikten av disciplin, att inte riskera något utan genomföra sin uppgift från första till sista spelet. Annars är risken att Frankrike stoppas på 9 av 10 spel men så hittar de en lucka och springer för 60 yards på det tionde.

Intressant nog var Sveriges försvar det bästa på att stoppa motståndarnas springspel efter den första omgångens matcher då man höll Norge till -26 yards rushing. Det gjordes mycket tack vare ett fantastiskt spel av hela den defensiva boxen – linjen och linebackers – som genom hela matchen, men särskilt i den andra halvleken, satte ständigt tryck på motståndar-QB:n och stod upp fantastiskt fint i springspelet.

Sverige å sin sida fokuserar mer på passningsspelet i sin offensiv och med 274 yards och 3 TD:s var man bäst av alla lag efter den första omgången matcher (Frankrike passade för 56). QB Viktor Ekberg fick fram 22 av 42 passningar för 237 yards medan Thure Nilsson var 100 %-ig – 1 av 1 för 37. Alexander Nesic tog emot två av TD-passningarna och Rickard Carlsson den tredje, medan Viktor Wikström hade flest mottagna yards med 123. Imponerande gjorde också den offensiva linjen som gav passningsspelet tid och öppnade luckor på marken när det behövdes.

Så vi kan se fram emot en riktigt spännande match ikväll med ett tungt springspel mot ett stabilt springförsvar när Frankrike har bollen och ett passningsglatt Sverige som hade 8 drops mot Norge men producerade ändå – ”the sky is the limit” om allt klickar. Den största matchen hittills i karriären väntar för många av spelarna i juniorlandslaget, men såväl spelare som ledare är redo. Nu kör vi!

Avspark kl. 21 på C.S. Bernardi stadium i Bologna, dit många svenska supporters hittade i öppningsmatchen mot Norge. Matchen livesänds på https://youtu.be/QtrTtqy1GW8 och på https://gameday.fidaf.org hittar du play-by-play-rapportering från det italienska förbundet.

Vinnaren i semifinalen ställs mot segraren mellan den andra semifinalen mellan Österrike och Danmark i EM-final på söndag, medan förloraren spelar bronsmatch samma dag mot förloraren.

Heja Sverige!

Svenska starters

OL 50 Oliver Landström
OL 51 Ludvig Burell
OL 54 Oscar Adolfsson
OL 67 Love Larsson
OL 77 Viktor Neumann
WR 3 Alexander Nesic
WR 5 Knut Wachtmeister
WR 9 Rikard Carlsson
WR 22 Victor Wikström
QB 7 Viktor Ekberg
RB 44 Victor Lundberg Cimrell

DL 33 Sebastian Nilsson
DT 24 Calle Moberg
DT 89 Adam Carlsson
DL 91 Linus Lindberg
LB 4 Emil Hovde
LB 27 Max Forsback
LB 42 Alexander Nordgren
CB 11 Leo Lindqvist
CB 12 Victor Garcia Blombäck
S 21 Noah Allsten
S 23 Klas Mazetti

Sveriges roster

2 Ture Nilsson
3 Alexander Nesic
4 Emil Hovde
5 Knut Wachtmeister
6 Jonathan Johansson
7 Viktor Ekberg
8 Johan Cahlin
9 Rikard Carlsson
11 Leo Åblad Lindqvist
12 Victor Garcia Blombäck
15 Daniel Rihtnesberg
17 Anton Stensson
19 Viggo Svedlund
21 Noah Allsten
22 Victor Wikström
23 Klas Mazetti
24 Carl Moberg
25 Waraphon Prasopsin
27 Max Forsback
29 Tim Sihver
31 Daniel Alariksson
32 Carl Levinson
33 Sebastian Nilsson Bergström
42 Alexander Nordgren
44 Victor Lundberg Cimrell
50 Oliver Landström
51 Ludvig Burell
54 Oscar Adolfsson
56 Hampus Kronbäck
58 Henrik Sköld Söderberg
67 Love Larsson
77 Viktor Neumann
81 Elias Bennaceur
82 Saul Tesfazion
85 William Domfors
89 Adam Classon
91 Linus Lindberg

Ute 

Edvin Jönsson, knäskada

Foto: Niclas Svedlund

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.