Heroisk insats gav seger mot Frankrike och EM-final på söndag

Frankrike var en av favoriterna till guldet när junior-EM avgörs i Italien denna vecka. Men i semifinalen stod Sveriges försvar för en dominant insats och ”nollade” ett erkänt bra franskt anfall. Viktor Ekbergs touchdown i den tredje kvarten räckte och 7-0-segern innebär att det istället är Sverige som spelar EM-final på söndag mot Österrike.

Med orden ovan kan semifinalen i junior-EM i italienska Bologna mellan Sverige och Frankrike beskrivas. Men känslan på den svenska sidlinjen efter matchen är svårare att sätta ord upp – att uppleva insatser utöver det vanliga med ett svenskt landslag är speciellt, och kvällen den 1 augusti var just en sådan insats. Det blev en kväll och match att minnas som spelades inför en entusiastisk svensk hejarklack på C.S. Bernardi stadium i Bologna.

Men det kunde börjat riktigt illa för svensk del – redan på matchens första spel missar Frankrikes QB en helt öppen mottagare långt ner på svensk planhalva. Där kom Sverige undan med andan i halsen, men på spelet därefter får LB Alexander Nordgren in en riktig ”pärla” på Frankrikes running back,och tacklingen visar var som komma skall. För den första halvleken slutar 0-0 och är en defensiv kamp mellan två duktiga försvar där Sverige spelar inspirerande fotboll. Sverige är närmast att göra poäng i halvleken man fumblar på fransk 15-yardslinje.

I början av den andra halvleken får Sveriges anfall liv, och redan på den tredje kvartens första spel hittar QB Viktor Ekberg fram till WR Rikard Carlsson med en passning som går hela vägen ner till franska 36 yardslinje – och en stund senare kan Ekberg själv springa in bollen från 9 yards för Sveriges första, och enda, touchdown i matchen. Viktor Wikströms extrapoängsspark tar upp Sverige i en 7-0-ledning, poäng som ska visa sig räcka för seger.

Sveriges försvar fortsätter spela utmärkt i tredje och fjärde kvartarna, men bollen är allt som oftast nere på svensk planhalva och ligger i luften att Frankrike ska trycka in bollen. De gör så när poäng genom att springa in en interception-retur för en touchdown, om det inte vore en otillåten blockering som tar bort spelet från poängtavlan. Och när de istället försöker att passa in bollen i målområdet är CB Victor Garcia Blombäck där och tar sin första av två livsviktiga interceptions i den fjärde kvarten.

Med drygt 6 minuter kvar av matchen försöker Frankrike med en fake punt, men stoppas två yards för kort. Och även om inte Sveriges anfall kan göra mer poäng så tar de tid från klockan och sista gången Frankrike får bollen är det endast 1:34 kvar av matchen, Frankrike med bollen på egen 43 yardslinje och utan timouts. Ett bra läge för Sveriges försvar att avgöra matchen, och Victor Garcia Blombäcks andra interception för matchen gör just det: Viktor Ekberg sätter ett knä i marken och Sveriges spelare och ledare kan jubla över en heroisk kämpainsats och en biljett till EM-finalen.

Till svensk offensiv MVP utsågs Viktor Ekberg, Oscar Adolfsson som var som alltid ett ankare på den offensiva linjen och Victor Lundberg Cimrell sprang tungt för 43 viktiga yards. Max Forsback utsågs till MVP i försvaret, där Alexander Nordgren var en gigant på sin linebacker-position och Sebastian Nilsson blev en publikfavorit på grund av sitt uppoffrande spel på den defensiva linjen.

Under fredagen har spelarna ledigt och får en välbehövlig paus från dagar fyllda med amerikansk fotboll under den vecka som EM pågår. Men därefter inleds förberedelserna inför en högintressant EM-final som spelas söndagen den 4 augusti kl. 21 på Stadio Arcoveggio, där Sverige ställs mot Österrike. Då kör vi igen.

Heja Sverige!

Foto: Björn Nordgren

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.