Norge väntar i spännande EM-premiär

Det svenska juniorlandslaget i amerikansk fotboll för herrar spelar ikväll EM-premiär i Italien. I premiären väntar vårt västra grannland Norge, och vinst krävs för att gå vidare i turneringen. Avspark kl. 21 på C.S. Bernardi stadium i Bologna.

Sverige är förstarankade i turneringen mot bakgrund av vinsten i EM 2017, ett EM där dock inte alla länder deltog, så det är en tuff utmaning som väntar. Första hindret på vägen mot ett att försvara EM-guldet är Norge som Sverige tar sig an kl. 21 ikväll i ett varmt Bologna, dit laget anlände under söndagseftermiddagen.

Förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt tror gott om Sveriges chanser i premiären, mot underskattar inte premiärmotståndet.

– Sverige har historiskt haft svårt att prestera i de första matcherna i internationella turneringar, så även om en del ser Norge som en relativt enkel svensk seger är det ingen i staben eller bland spelarna som har den inställningen. Norge vill vinna precis lika mycket som vi vill och vilja blir en stor faktor ikväll. Vi måste vilja det mer än dem, om vi gör det och spelar med energi och disciplin direkt från start kan det här bli riktigt bra.

Senast Sverige mötte Norge i juniorsammanhang så vann vi stort i de nordiska mästerskapen i höstas. Hur ser du på dem om lag idag?
– Norge har stått för en imponerande utveckling, och har kommit långt sett till kvaliteten på spelarmaterialet. Och de slog Storbritannien i Storbritannien i EM-kvalet, så det går fort framåt för dem.

Vilka positioner eller spelare blir viktigast för Sverige ikväll?
– Jag tror att vårt special teams kommer prestera bra. Jag tror att våra linebackers och vår defensiva linje kommer vara spännande att se och jag tror att vår offensiva linje kommer imponera på många med den glöd och energi som de spelar med.

Det svenska anfallet leds av QB Viktor Ekberg från Arlanda Jets, en spelare som offensive koordinatorn Leo Billgren håller högt.

– Du måste ha bra spel på QB-positionen i en internationell turnering som denna, vi måste kunna konvertera tredje downs till fyra nya försök. Viktors förmåga att kasta bollen är väldigt ovanlig, den är på en väldigt hög nivå och han har troligen den starkaste armen under den hela turneringen. Norrmännen kommer behöva se upp, han kan kasta bollen från var som helst på planen, säger Leo Billgren.

Vad vill du se från det svenska anfallet mot Norge ikväll?
– Jag vill att vi kommer ut och dominerar det fysiska spelet, att den offensiva linjen sätter tempot direkt och gör att vi kan spela relativt enkel fotboll med fokus på genomförandet.

Av det du har sett av det norska försvaret på film, vad kan vi förvänta oss av dem?
– Jag har coachat i Norge och har rätt bra koll på dem, så jag tycker att jag känner till deras styrkor och svagheter bra. Generellt är de starkast närmast bollen, i boxen, så det behöver vi matcha direkt.

För det svenska försvaret blir nyckeln att spela med disciplin och genomföra sina uppgifter på planen tror den defensive koordinatorn Alexander Sjöö.

– Vi är den tippade vinnaren i matchen, så det är viktigt för oss att inte tro att det blir en ”walk in the park”. Alla lag i turneringen är bra, så det gäller för oss att spela med disciplin i fyra kvartar, oavsett vilka vi möter.

Är det någon del av försvaret som vi särskilt ska hålla utkik på under matchen?
– Vi har enormt bra linebackers, de är riktigt bra. Men jag skulle säga att vi är starka överlag. Vi saknar lite djup på vissa positioner, men det är en riktigt bra grupp.

Hur skulle du beskriva det norska anfallsspelet?
– ”Jack of all trades, master of none”, de gör väldigt mycket saker vilket kan leda till explosiva spel om du inte är van och inte genomför de uppdrag du har på planen. Det är därför det är så viktigt att vi spelar med disciplin genom hela matchen.

När matchen är slut sent ikväll, vad vill du känna då?
– Alla matcher där man håller motståndaren till under 13 poäng ska vara vinst, så det är det stora målet. Men att hålla nivån under matchen, att vi spelar med energi och disciplin genom hela matchen, då är jag nöjd.

Matchen spelas på C.S. Bernardi stadium i Bologna och avspark är kl. 21. Matchen sänds live från kl. 20.30 på det italienska förbundets Youtube-kanal. Övriga matchdagar i turneringen är den 1 och 4 augusti, tider och motstånd avgörs av resultaten i övriga matcher – vid vinst mot Norge väntar semifinal mot vinnaren i matchen mellan Frankrike och Finland som spelas idag kl. 17.

Sverige spelar som hemmalag och kommer bära blå tröjor med blå byxor. Svenska kaptener i matchen är Victor Wikström, Noah Allsten, Viktor Ekberg, Sebastian Nilsson, Oscar Adolfsson och Emil Hovde.

Preliminära starters

OL 50 Oliver Landström
OL 51 Ludvig Burell
OL 54 Oscar Adolfsson
OL 67 Love Larsson
OL 77 Viktor Neumann
WR 3 Alexander Nesic
WR 5 Knut Wachtmeister
WR 22 Victor Wikström
WR 82 Saul Tesfazion
QB 7 Viktor Ekberg
RB 44 Victor Lundberg Cimrell

DL 6 Jonathan Johansson
DL 33 Sebastian Nilsson Bergström
DL 58 Henrik Sköld Söderberg
DL 91 Linus Lindberg
LB 40 Edvin Jönsson
LB 42 Alexander Nordgren
CB 11 Leo Åblad Lindqvist
CB 25 Waraphon Prasopsin
S 8 Johan Cahlin
S 21 Noah Allsten
S 23 Klas Mazetti

Sveriges roster

2 Ture Nilsson
3 Alexander Nesic
4 Emil Hovde
5 Knut Wachtmeister
6 Jonathan Johansson
7 Viktor Ekberg
8 Johan Cahlin
9 Rikard Carlsson
11 Leo Åblad Lindqvist
12 Victor Garcia Blombäck
15 Daniel Rihtnesberg
17 Anton Stensson
19 Viggo Svedlund
21 Noah Allsten
22 Victor Wikström
23 Klas Mazetti
24 Carl Moberg
25 Waraphon Prasopsin
27 Max Forsback
29 Tim Sihver
31 Daniel Alariksson
32 Carl Levinson
33 Sebastian Nilsson Bergström
40 Edvin Jönsson
42 Alexander Nordgren
44 Victor Lundberg Cimrell
50 Oliver Landström
51 Ludvig Burell
54 Oscar Adolfsson
56 Hampus Kronbäck
58 Henrik Sköld Söderberg
67 Love Larsson
77 Viktor Neumann
81 Elias Bennaceur
82 Saul Tesfazion
85 William Domfors
89 Adam Classon
91 Linus Lindberg

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.