En vecka kvar – Sverige inleder junior-EM med match mot Norge den 29 juli

Om en vecka sparkar junior-EM i amerikansk fotboll för herrar av i italienska Bologna, och Sverige går in i turneringen med ambitionen att återupprepa triumfen från EM 2017. ”Vi har ett slagkraftigt lag som kan tävla om guldet” säger den svenska förbundskaptenen Sebastian Brinkenfeldt.

2017 vann Sverige EM-guld för herrjuniorer genom att besegra Danmark i finalen, och det är därmed som regerande europamästare som man måndagen den 29 juli inleder junior-EM 2019 med att ta sig an Norge. Matchen spelas på Lunetta Gamberini Stadium i italienska Bologna, där årets EM äger rum och Sveriges målsättning inför turneringen är hög:

– Får vi det att fungera har vi ett väldigt slagkraftigt lag som kan tävla om guldet, säger förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt, som poängterar att den stora utmaningen för spelarna ligger i att växla upp från klubblagsfotboll i Sverige till högsta europeisk nivå.
– Det kommer inte finnas några dåliga lag i turneringen, samtliga lag är där för att tävla i varje match, det behöver vi också göra.

Det svenska juniorlandslaget för herrar har ett framgångsrikt år bakom sig med en fjärdeplats i VM i Mexiko City förra sommaren och ett guld från NM i Kristianstad i oktober. I de nordiska mästerskapen hittar vi också senaste gången som Sverige mötte öppningsmotståndaren Norge – 38-0 till Sverige slutade den matchen.

Övriga matchdagar i turneringen är den 1 och 4 augusti och vid vinst mot Norge i premiären väntar segraren mellan Frankrike och Finland i nästa omgång för svensk del. Övriga länder som deltar i turneringen är Danmark, Österrike, Spanien och värdnationen Italien.

Sverige reser till Bologna med 39 spelare från 14 olika föreningar – här finns hela den svenska truppen – och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet kommer rapportera dagligen från turneringen på amerikanskfotboll.com och via sina sociala medier. Alla matcher i turneringen livesänds också på det italienska förbundets Youtube-kanal.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.