Lyckad ungdomssatsning i Kristianstad

Kristianstads nyligen avslutade ungdomssatsning ”Byalagsprojektet” utföll väl. Projektledaren Tyson Guillen räknar med att 10 – 15 grabbar och tjejer i åldrarna 10 -13 år kommer att börja träna amerikansk fotboll med Kristianstad Predators AAF under nästa säsong.

predators

I orterna Åhus, Tollarp, Degeberga, Fjällkinge och Öllsjö i Kristianstads-området finns gott om ungdomar som är intresserade av amerikansk fotboll. De nordskånska samhällena har mellan 2 000 och 5 000 invånare.

-Många föräldrar kanske tycker att det är långt att köra sina barn in till Kristianstad IP där Predators har sin huvudverksamhet. Därför valde vi att åka ut till deras lokala idrottsplatser  för att ge dem möjligheten att kostnadsfritt prova på amerikansk fotboll, berättar Tyson Guillen, som är mycket nöjd med utfallet av projektet.

Man lärde ut spelets grunder med de olika momenten: hur man tacklar, hur man fångar bollen, hur man kastar den etc.

 

”Byalagsprojektet” genomfördes under åtta veckor i höstas i samarbete med Kristianstads kommun och Skånes DF.

Det blev fyra lag i projektet med 10-15 spelare i varje och det hela avslutades med en cup, då spelarna hade full utrustning med hjälmar och skydd. Då fick också Predators tillfälle att visa upp sig för både spelare och föräldrar. Anhöriga bjöds på fika och deltagarna naturligtvis på hamburgare.

-Vi hade 22 spelare på träning en av dagarna. Vi hade hoppats på fem lag, men i Degerberga var underlaget inte tillräckligt stort så spelare därifrån delades upp på de övriga lagen.

Tyson Guillen hoppas på en fortsättning och att kommunen och DF Skåne ställer upp igen.

-Vi kommer absolut att fortsätta med denna typ av projekt och gärna göra det till något årligt återkommande, avslutar han.

”Byalagsprojektet” i Kristianstad är ett exempel på de många ungdomssatsningar som klubbarna gör runt om i landet. Ett annat har just startats hos Carlstad Crusaders som drar igång U11 verksamhet för ungdomar förra 2006 och 2007. Verksamheten kommer till att börja med bedrivas som Flaggfotboll, vilket är ett bra sätta att lära sig tekniken att kasta, fånga och springa med bollen samt få en spelförståelse, allt utan skydd.

 

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.