Storsatsning på framtidens svenska quarterbackar

Återväxten av egna quarterbackar inom amerikansk fotboll i Sverige har hittills varit svag. Elitlagen har mest satsat på importspelare på den viktiga positionen. Därför gör Svenska Amerikansk Fotbollförbundet nu en nationell satsning på att ta fram och utbilda framtidens elitspelare i den offensiva laguppställningen. Det s k Top Gun-programmet har rullat igång.

top-gun

Quarterbacken är spelfördelaren i den offensiva laguppställningen i amerikansk fotboll och leder sitt lag på planen. Det är han eller hon som passar bollen till wide-receivern och är allmänt ansedd som lagets viktigaste spelare. Det är även quarterbacken som, tillsammans med coachen bestämmer vilken taktik som ska användas under matchen eller ändrar taktik om det behövs.

Philip Juhlin i Carlstad Crusaders, Anders Hermodsson och Martina Karlsson, är bland de främsta svenska quarterbackarna. När de lägger skydden på hyllan blir det svårt att fylla den positionen i landslagen.

-Top Gun-programmet kommer att vara en viktig faktor för framtida rekrytering till de 30 platserna med inriktning mot amerikansk fotboll som vi har på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala, säger verksamhetsledaren Mats Hagsten och påpekar att Riksidrottsförbundet (RF) kontrollerar så att skolan verkligen levererar elitspelare.

-Den som vill bli en duktig quarterback måste vara beredd på att träna mycket, sannolikt till och med mer än övriga spelare på andra positioner i laget. Det finns kanske ingen position i någon annan lagidrott som är så komplex som just quarterbacken. Därför är det viktigt med en specialsatsning på denna nyckelspelare, fortsätter Mats Hagsten.

Målsättningen är att juniorerna i Top Gun-programmet (14-19 år) ska vara redo för nyckelpositionen i elitklubbarna och landslaget när de fyller 20 år och blir seniorer. Tanken är också att åstadkomma en nationell rankinglista på quarterbackar.

Leo Billgren, tränare på Riksidrottsgymnasiet och ansvarig för satsningen under landslagskommittén, har dammsugit Sverige på talanger till programmet och bjudit in 15 spelare till första lägret som hålls i Skövde 16-18 december

-Utifrån dessa 15 kommer 6 stycken att tas ut till Top Gun programmet. Vi kommer då följa dessa spelare under deras säsong och även ha tre läger under 2017.

-Vi kommer att använda de fysiologiska kunskaper vi har på Riksidrottsgymnasiet för att göra ett träningsprogram speciellt anpassat för quarterback-rollen. Det handlar dock inte bara om fysik och styrka utan också om skolning av ledaregenskaper, kunskaper om spelet och taktiken samt om så kallad on-line-coachning, där tränarna tittar och analyserar quarterbackarnas insatser i olika matcher i efterhand berättar Leo.

-Det är otroligt roligt att förbundet nu gör den här satsningen på nationell nivå och att man valt att investera i framtiden på det här sättet, säger Leo Billgren som hoppas att programmet ska kunna rulla på också under kommande år.

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.