”RIG:et” – det bästa som hänt mig!

Karl Ernlund, 18, från Täby utanför Stockholm, som går sista året på Celsiusskolan i Uppsala, tvekar inte ett ögonblick när han ombeds att ge ett omdöme om tiden på  Riksidrottsgymnasiet.

kalle-rig

-Att plugga och samtidigt träna amerikansk fotboll på ett målinriktat och professionellt sätt är en fantastisk förmån. Jag var inte särskilt studiemotiverad tidigare, men här har jag lärt mig hur viktigt det är att plugga och samtidigt får jag ta hand om min kropp, fortsätter han.

Kombinationen elitidrott och utbildning är något av ett fundament i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter och inspireras att göra en fullgod satsning mot nationell och internationell elit. Lika viktigt är det att skapa goda förutsättningar att kunna kombinera detta med en gymnasieutbildning. Det är ju få förunnat att kunna leva på sin idrott resten av livet. Det sociala perspektivet, att hitta sin roll i samhället, är lika viktigt och det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.

Kalle läser på ett program som är fokuserat på ekonomi och juridik. Han vet ännu inte vad han ska inrikta sig på och vad han vill jobba med i framtiden.

-Men det måste nog bli någonting som har med människor att göra, säger han.

Det är inte precis några dödperioder under Kalles skolvecka. Det är träning varje morgon innan lektionerna sätter igång. Huvudtränaren  Robert Johansson, herr- och juniorlandslagets förbundskapten Andreas Ehrenreich och deras kolleger leder passen på konstgräset på Österängens Idrottsplats.

Eftermiddagarna ägnas ofta även åt någon sorts icke obligatorisk träning, antingen i gymmet eller med softball. Därefter väntar läxorna.

De flesta av de 30 elever som tränar amerikansk fotboll på Celsiusskolan, bor i Uppsala under veckorna. Så även Kalle trots att han skulle kunna pendla hem till Täby. Eleverna kommer från hela landet och är på en nationellt hög nivå och med personliga mål att bli elitidrottare.

-Det gör att sammanhållningen bland oss blir väldigt god. Vi blir faktiskt som en enda stor familj, fortsätter Kalle som den senaste säsongen har spelat med stockholmslaget STU Northside Bulls. Han kommer ursprungligen från ungdomsföreningen Täby Flyers.

-Men det är inte bara fysisk träning vi får här. Vi får också hjälp att utveckla oss själva som personer och att anpassa oss till vuxenlivet. Man blir medveten om att man faktiskt behöver något vettigt att göra när fotbollskarriären är över, fortsätter Kalle.

Hans målsättning under gymnasietiden är att bli så bra som det bara går och att efter gymnasiet få åka över till USA och fortsätta plugga och samtidigt spela collegefotboll.

-Jag vet ännu inte var jag hamnar. Det avgörs av tränarnas intresse för mig och vilken typ av utbildning det finns tillgång till på orten. Men det spelar mig inte så stor roll var jag hamnar.

Han räknar med att åka över Atlanten någon gång under vintern efter gymnasiet för att få lite tid att komma igång med studierna innan fotbollssäsongen inleds på hösten. Ir.

 

 

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.