Juniorlandslagets stab är klar

Alexander Sjöö (vänster), Filip Jönsson (inte med i JLL), Robert Wilhelmsson, Sebastian Brinkenfeldt och Fredrik Gustafsson i samband med juniorlandslagsläger. Foto: Jonas Domfors

Målet är ett EM-guld i Bologna i sommar och Sebastian Brinkenfeldt har satt samman en stab som ska arbeta för att det händer. 

Sebastian Brinkenfeldt var tidigare förbundskapten för Ungdomslandslaget och har därifrån tagit med sig flera coacher upp i Juniorlandslaget.

– Vi har nästan halva staben med från ULU, i nån form, och det är väldigt kul, säger Sebastian. Ett bevis på att landslagstrappan fungerar, fortsätter han.

Leo Billgren är för många ett välbekant namn och han får rollen som offensiv koordinator och QB-coach. Leo, som också driver Top Gun Academy, har coachat många år i Tyresö Royal Crowns men säsongen 2019 är han HC för Kristiansand Gladiators.

– Leo och jag har ett långt förflutet, inte minst då jag själv haft honom som coach samt fått coacha med honom i Studentlandslaget. Leo tillför en otroligt värdefull erfarenhet och rutin till staben, säger Sebastian.

Fredrik Gustavsson som också har en bakgrund i Tyresö coachade i Studentlandslaget under VM i Uppsala och har varit NIU-ansvarig i Uppsala, men är just nu inte aktiv i någon förening. I JLL kommer han att ta hand om Special Teams och RBs.

Elias Gröön har en bakgrund i Stockholm Mean Machines, där han under många år spelat under Fredrik Pilbäck. Som coach har han sedan tidigare varit med i JLL.

– Elias har gjort landslagresa kan man väl säga. Han började i ULU 2015 och när behov uppstod i JLL 2018 så var Elias redo att ta klivet upp, säger Sebastian.

Nu får han rollen som O-linetränare under ”Brinken”.

Frederik Moss Nielsen har också tidigare erfarenhet från Juniorlandslaget.  Han kommer från Malmö, till vardags aktiv i Limhamn Griffins. och har gjort en sejoour  på college i USA. På College fick Frederik både spela en del själv, men inte minst vara med som ”graduate assistent” i coachstaben. Frederik coachade Team Nordics recievers tillsammans med Robert Johansson 2018 och att coacha recievers ska han nu ska fortsätta med i JLL.

Alexander Sjöö är en tränare som Sebastian beskriver som ung och lovande. Han kommer liksom Sebastian själv från Täby Flyers och Sebastian ser honom som en av de kommande främsta hjärnorna inom amerikansk fotboll i Sverige.  Han har coachat sen 2011 och 2017–2018 coachade han i ULU. Under Finnkampen i höstas var han tillförordnad defensiv koordinator och Sebastian var så nöjd med hans insats att han nu får rollen som defensiv koordinator och LB-coach i JLL.

– Antalet Svenska coacher med kapacitet, kunskap och förmåga att axla en roll som koordinator i ett landslag är dessvärre få. För framtiden är detta en nyckelfråga att lösa – och jag tror att Alexander, som tillhör den nya generationens koordinatorer, kan komma att tillhöra de främsta framtida koordinatorerna inom amerikansk fotboll i Sverige i framtiden.

Mikael Haage började sin bana i Stockholm City Wildcats ”back in the day”.  Sedan dess har han både spelat och coachat i Solna Chiefs och fanns med när Northside Bulls startade.

– Mikael har dels spelat under en längre tid och var med i Sveriges första juniorlandskamp. Därtill har han deltagit i landslagsverksamheten vid tidigare turneringar, bland annat under förbundskapten Jan Jenmert, då tillsammans med Leo som scout och assistent, liksom som lagledare. Mikael tillför en kombination av rutin, erfarenhet och ”do:er”-mentalitet, vilket är precis det jag söker i mina coacher, lägger Sebastian till om sin nya DL-tränare.

Robert Wilhelmson kommer från Karlshamn från början och numera bor i Borlänge. Sen 2016 har han funnits med i ULU och tagit allt större ansvar i den defensiva staben, och kommer i JLL att coacha Safetys.

– Våra vägar korsades först gången i Studentlandslaget och direkt slog det mig hur mycket Robert brinner för sporten, berättar ”Brinken”.

Sebastian återkommer ofta till landslagstrappan som innebär att coacher får utvecklas och får allt större uppdrag. En av dem är Björn Mazetti som trots att han är ung som coach fått chansen chansen som cornerback-tränare.

– Björn var med oss i ULU när vi vann NM 2015. Att återvinna spelare som coacher är effektiv i dubbel bemärkelse, berättar Sebastian. De förstår dels vad landslaget handlar om, men också hur programmet i sig ser ut med förväntningar och krav, fortsätter Sebastian.

Till vardags hör Björn hemma i Malmö och är tränare i Limhamn Griffins där han själv också spelar.

Staben har kommit gång med sitt arbete och i olika konstellationer har de varit med på de öppna träffarna som varit under vårvintern.

Målet för juniorlandslaget är att ta guld i sommarens J-EM, men för förbundskapten Brinkenfeldt ligger fokus för stunden både lite närmare i tiden och mer långsiktigt.

– För mig är det viktigt att nu etablera en tydlig bas för vad JLL kommer att vara. Vad vi tycker är viktigt, vilka förväntningar vi har på alla involverade och vår långsiktiga vision om att tillhöra ett av världens främsta juniorlandslag, säger han.


Junior-EM spelas 29 juli-4 augusti i Bologna, Italien.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.