Sebastian Brinkenfeldt tar steget upp och blir förbundskapten för Juniorlandslaget och Elias Hallbäck blir ny förbundskapten för Ungdomslandslaget.
”Vi i landslagskommittén är glad att vi är tillbaka i att följa landslagstrappan igen med att kunna flytta upp kunskap från ULU till JLL”, säger Mats Hagsten, elitansvarig i förbundet.
27-åriga Sebastian Brinkenfeldt har en bakgrund som tränare i Täby Flyers där han coachat sedan 2007. Numera är han även sportchef och programansvarig för deras U17/U19.
Han har också varit förbundskapten för ULU de senaste åren.
”Jag är väldigt glad att jag fått ”testa vingarna” i ULU under lite drygt fyra års tid. ULUs huvudsyfte är utveckling, både av spelare och coacher, och det är otroligt roligt att vara en del av en sådan miljö. Förutom att prova på olika upplägg och ledarskapsmetoder, har jag också fått en chans att tydligare konkretisera ’mitt’ landslagsprogram – vad jag tycker är viktigt, vad jag tror på och hur jag vill arbeta som förbundskapten”, säger han.
Som FK för ULU får man ingen ersättning utan det finns ett utbildningsbidrag att använda, Sebastian har använt det till att dels besöka coach utbildning (AFCA) i USA samt delta som resurs åt JLL på senaste JVM och han var observatör på senaste Junior-EM och Nordiska Mästerskapet. Den kunskap han inhämtade där och de problem JLL/SAFF ställdes inför och var tvungna att lösa på plats sätter honom i en extremt god sits att vara förberedd för de utmaningar ett JLL ställs inför.
Vad har du för mål för JLL i år?
”Den kortsiktiga målsättningen är att bygga vidare på den vinnarkultur som Coach Ehrenreich skapat. Den långsiktiga målsättningen är att etablera svenska juniorlandslaget som ett av de främsta i världen, som konsekvent tävlar om medalj i alla mästerskap”, säger han och fortsätter: ”För 2019 är målsättningen att vinna Junior-EM i Bologna och med det säkra en plats i Junior-VM 2020. Det är en högt satt målsättning, inte minst i en turnering där vi möter internationellt motstånd av hög klass, men det visar också tilltron till spelarnas förmåga att prestera när det behövs.”
Elias Hallbäck (Limhamn Griffins) har varit offensiv kooordinator i Sebastian Brinkenfeldts stab i ungdomslandslaget och kliver nu upp i rollen som förbundskapten. Han har i hemmaklubben varit tränare och head coach för ungdomslag i flera år och numera OC för herrlaget. Att han tar med sig sina tidigare erfarenheter in i den nya rollen råder det ingen tvekan om.
”Jag kommer ta från det jag har lärt mig under åren som koordinator i ULU samt mina egna erfarenheter från att vara huvudtränare för att ta ULUs program till nästa nivå”, säger han. ”Målet för ULU är utveckling och det kommer jag självklart lägga stort fokus på, inte bara för spelarnas utveckling utan även för coachernas utveckling. Kompetenta och drivna ledare skapar kompetenta och drivna spelare, vilket är ett måste för att vi ska kunna driva fotbollen framåt i Sverige.”
Vad utmärker dig som ledare?
”Som ledare är jag genuint engagerad. Jag försöker känna av varje spelare och se just vad det är som kan motivera dem. Ibland behövs en spark i baken för att få dem att vakna, ibland behöver dem bara känna att man är där för dem. Jag älskar att jobba med ungdomar, det du ger dem får du tillbaka tiodubblat. De gör minst lika mycket för min utveckling som jag gör för deras. Både som coach och människa har jag vuxit omätbart mycket sen jag började min karriär.”
Landslagskommittén har följt Elias på plats vid ett flertal tillfällen under åren och ser att han har de kvalitéer på organisation, värdegrund, fotbollsbakgrund, utbildningar samt insikt och erfarenhet om hur SAFF bedriver landslagsverksamheten för ULU för att vara redo att ta steget upp som förbundskapten.
Att de båda nya förbundskaptenerna har en samsyn på vad som krävs för att ta en landslagsplats är tydligt.
”Det är ett aktivt och mycket medvetet val som behövs för att kunna bli en landslagsspelare. Vi söker de spelare som är beredda att lägga ner tid, energi och en stor mängd hårt arbete för att nå nivån som krävs. Kort och gott, vi söker spelarna som är beredda att göra jobbet”, säger Sebastian Brinkenfeldt.
”I min erfarenhet är det inte de mest talangfulla som når längst. Det är dem som vill det mest som lyckas. Vill du få chansen i ULU behöver du göra jobbet och du behöver göra det nu”, förklarar Elias Hallbäck.
Text av Erika Wiman Snäll