Fyra favoriter till SM-guldet U19

Till helgen börjar SM-slutspelet för U19 pojkar. Det finns fyra favoriter till SM-guldet, enligt Leo Billgren som följt ungdomsfotbollen på nära håll under flera år.

Fyra matcher, fyra segrar. Tyresö Royal Crowns, STU Northside Bulls, Uppsala 86ers och Arlanda Jets gjorde vad de kunde, men Segermaskinen Stockholm Mean Machines gick inte att stoppa i Östra serien. Fast det var nära att det blev Tyresö som blev seriesegrare istället. Mean Machines vann med minsta möjliga marginal i derbyt mot Tyresö, 35-34.

– Det är fyra lag som kan vinna SM-slutspelet som jag ser det: Stockholm Mean Machines, Örebro Black Knights, Kristianstad Predators och vi. Det är skräll-läge för STU Northside Bulls och Göteborg Marvels, säger Leo Billgren, offensiv koordinator i Tyresö som följ ungdomsfotbollen på nära håll de senaste åre

Han ser en tydlig utveckling bland spelarna.

– Spelarna i de bästa lagen har toppfysik och är mer tekniska än tidigare.

Även på seniorsidan krävs det utveckling för att ta vara på talangerna som kommer underifrån, enligt Leo Billgren.

– Vi behöver göra både Superserien och seniorlandslaget ännu mer proffsigare för att locka spelarna att stanna kvar och öka konkurrensen. I dag tänker många unga talanger ”college” istället för “Superserien och herrlandslaget”.

I Västra serien blev det en hård kamp om förstaplatsen mellan Kristianstad Predators och Örebro Black Knights. Skåningarna lade till slut beslag på den och går därmed direkt till semifinal. Örebro Black Knights ställs i sin kvartsfinal mot trean i Östra serien, STU Northside Bulls. Matchen spelas på söndag med start 14.00 på Rosta Gärde i Örebro.

På söndags spelas även den andra kvartsfinalen mellan tvåan i Östra serien, Tyresö Royal Crowns, och trean i Västra, Göteborg Marvels, vars nysatsning för ett par år sedan börjar bära frukt, även på U19-sidan. Matchen startar kl 16.00 på Tyresövallen.

Semifinalerna spelas nästa helg, 7-8 oktober, enligt följande:

  1. Stockholm Mean Machines – vinnaren Örebro Black Knights/STU Norhtside Bulls.
  2. Kristianstad Predators – vinnaren Tyresö Royal Crowns/Göteborg Marvels.

Finalen spelas lördagen den 14 oktober på Valhalla IP i Göteborg, som en förmatch till landskampen Sverige-Storbritannien herrar.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.