Damerna går för första segern i Finnkampen

Lördagen den 7 oktober utspelas Finnkampen på Grimsta Arena. De svenska damerna går för första segern över de finska lejoninnorna.

Trots idel förluster mot Finland sedan första landskampen, har damernas förbundskapten Thomas Larsson svensk segervittring.

– Svensk damfotboll har gjort stora framsteg de senaste fyra åren och klivit upp på en ny nivå. Vi är inne i en generationsväxling där de nya spelarna inte bara är stora och starka, utan också tekniska. Vi börjar komma ikapp Finland som spelat lite längre på damsidan än vi i Sverige, säger Thomas Larsson.

Faktorerna bakom framstegen inom svensk damfotboll är flera – och samverkar – enligt förbundskapten Larsson:

– Föreningarna har utvecklats, bland annat har de flesta prova-på-verksamhet som de marknadsför bra i sociala medier, vi har fler och bättre coacher, damfotbollen syns mer tack vare TV-sändningar och förbundet satsar på damerna med både breddverksamhet och elitverksamhet inklusive landslagsverksamheten.

För en del av de nya spelarna är amerikansk fotboll deras första och enda idrott, andra har bytt idrott för att få vara med.

– Vi får tjejer från bland annat handbollen, basketen och ishockeyn, berättar Thomas Larsson som samlat ett 60-tal spelare till två läger i Skövde på sensommaren, och ett i Jönköping 16-17 september, innan han plockade ut en trupp bestående av ett 35-tal spelare till landskampen mot Finland.

En av spelarna som kommit från handbollen är Linda Johansson, som bytte från IF Hellton handboll i Karlstad till Carlstad Crusaders via Örebro Black Knights, där hon var med och förde laget till SM-guld. Linda Johansson  har spelat hela säsongen med Carlstad Crusaders men så sent som för 14 dagar sedan vann hon SM-guld med i flaggfotboll- med Arlanda Jets.

Andra exempel på den nya generationen som kommer rusande i full fart med bollen i tryggt förvar är Sara Lidner, Örebro Black Knights, Moa Toll, Västerås Roedeers, Anna Hedström, Carlstad Crusaders och Julia Olsson, Stockholm Mean Machines.

– Stockholm Mean Machines har tidigare dominerat på damsidan, men de senaste två åren har Örebro Black Knights tagit över. Arlanda Jets och Carlstad Crusaders är också med där uppe, samtidigt som föreningar som Borås Rhinos och Kristianstad Predators kommer starkt. Vi börjar få en bra bredd på damsidan, berättar Thomas Larsson.

Finnkampen 2017 blir en viktig del av förberedelserna inför EM 2019, som förmodligen avgörs i Storbritannien. Lika förmodligen får Sverige kvala dit under 2018.

Det blir EM nummer två på damsidan. Det första spelades i Spanien 2015. Finland tog guld genom att besegra Storbritannien i finalen med 50-12.

Finskorna spelade även VM i Kanada tidigare i år, och slutade på femte plats. Det blir med andra ord en rejäl utmaning för svenskorna att ta den första segern mot de finska lejoninnorna.

– De är bra atleter som alltid är välcoachade. Finland är också inne i en generationsväxling och har dessutom bytt spel, så det ska bli spännande att se vad de kommer med, säger Thomas Larsson som hoppas på mycket publik på Grimsta Arena:

– Det blir bra fotboll både på dam- och herrsidan, det är kul att titta på och vi behöver allt stöd vi kan få!

Truppen till Finnkampen, damer:

FörnamnEfternmanKlubb
AmandaÅslundSMM
KatarinaStekovicJS
MalinMelinÖBK
ThereseHelgmanCC
CarolineDahlenÖBK
JonnaDidrikssonCC
MatildaMahlbergSMM
VeraElmSMM
YasminEl-messaudiAJ
EmmaWyonJS
GabriellaBrönnegårdSMM
JenikaHedmanSMM
SaraLidnerÖBK
JohannaEnokssonÖBK
AlexandraTörnstrandSMM
AngelicaThingstadÖBK
CarolineGereliusÖBK
IdaHandelHR
JuliaOlssonSMM
MoaNyströmAJ
LovisaKarlssonÖBK
MartinaKarlssonSMM
AlexandraLinussonSMM
AnnaHedströmCC
MoaTollVR
EmmaBenndorfÖBK
EmmelieAhlskogSMM
IdaOlofssonAJ
JuliaForsterAJ
LisaFlerlageSMM
EbbaHällasjöSMM
EllenBlomstrandJS
LindaJohanssonCC
MarielleCocozzaGM
SabinaRydbergAJ
TheresiaKeskitaloÖBK