Finland starkast i Finnkampen

Finland vann båda matcherna i Finnkampen på ett regnigt Grimsta IP i Stockholm.
Damerna var först ut. Sverige har aldrig besegrat Finland, som har några års längre erfarenhet av damfotboll än Sverige.

Det blev inte seger den här gången heller. Finland vann med 29-6 efter ledning med 15-0 i halvtid.

Trots förlusten var det ett fall framåt enligt en av Sveriges defensiva klippor, Yasmin El Messaudi, till vardags i Arlanda Jets.
– Vi fick stopp på deras run som är deras nyckelspel och tvingade dem till passningar och rullande QB. Vi spelade mycket tajtare än förra året.

Henrik Dahl, en av de assisterande coacherna och normalt head coach i Örebro Black Knights, håller med.
– Finland är ett mycket bra lag, men jag tycker vi inte är så långt ifrån att ta dem. Vi stoppar deras run, de får några spel för mycket och vi gör inte riktigt det vi vill. Det är inte så mycket kvar förrän vi ska ta första segern. Nästa år kan situationen vara helt annorlunda.

Finlands herrar rivstartade och gjorde poäng redan i första anfallet. Sverige hängde inte med i första halvlek som slutade 31-0 till Finland.

I andra halvlek jämnade Sverige ut spelet vilket gjorde att förlusten stannade vid 37-0.

Debutanten Aslan Zetterberg, Tyresö Royal Crowns, utsågs till Sveriges mest värdefulle spelare. Han försöker förklara förlusten.
– Vi har haft två läger i år, varav det senaste var för en månad sedan. Finländarna är mer samspelta än vi i dag, även om vi är på väg att bli mer samspelta. Vi är också många nya spelare, bland andra jag. Det är kul att bli uppmärksammad för sitt spel, men jag hade hellre sett att vi vann och jag inte fick någon utmärkelse.

Förbundskapten Andreas Ehrenreich var nöjd med Aslan Zetterbergs spel, men inte med laginsatsen i stort.
– Aslan Zetterberg är en av de nya spelarna som gjorde bra ifrån sig i dag. Jag hade hoppats att vi skulle kunna börja bättre, men Finland gjorde många saker bra i dag. Det positiva vi kan ta med oss till vänskapsmatchen mot Storbritannien i Göteborg nästa helg är att vi spelade upp oss betydligt under andra halvleken.

Matchen mot Storbritannien spelas på Valhalla IP kl. 16.00 lördag 14 oktober. Förmatch är SM-finalen i U19 pojkar.
Vilka lag som gör upp i finalen avgörs i helgens semifinaler.

Text: Thomas Björn
Foto: Maria Schedin

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.