Årets första damlandskamp viktig genomkörare

dll-3

 

I årets första damlandskamp i amerikansk fotboll på Zinkensdamm i Stockholm på lördagen möter det svenska landslaget sin ryska motsvarighet för första gången. Nästan halva svenska truppen består av debutanter. Förbundskaptenen Thomas Larsson tror på en tuff match.

-Jag förväntar mig ett bra Ryssland som kommer att attackera oss både på marken och i luften och spela ett aggressivt försvar. Efter vad vi sett på film är ryskorna både snabba och aggressiva. Det blir väldigt viktigt att få stopp på ryskorna, menar Thomas som tog över som förbundskapten för knappt två år sedan.

Herrlandslagets seger mot Polen på bortaplan förra helgen inspirerar förstås och sätter ribban.

Mötet är en vänskapsmatch och en genomkörare inför den viktiga landskampen mot arvfienden Finland på bortaplan den 1 oktober. Långsiktigt handlar det om att bygga ett landslag som kan gå långt i EM och VM längre fram

Senast damlandslaget spelade var i oktober förra året då det blev förlust mot de duktiga finnarna, som för övrigt vann EM förra året.

-Jag tycker ändå att vi kommer väl förberedda. Vi har haft två förberedande läger efter sommaren som båda varit mycket lyckade, berättar Thomas Larsson som kommer till Zinken med en trupp bestående 43 spelare och en helt ny stab på 14 personer. Inte mindre än 16 spelare är debutanter i landslagssammanhang.

Svenska mästarna Örebro Black Knights bidrar med 14, Stockholm Mean Machines med 12 och finalmotståndaren Arlanda Jets med sju spelare.

Veteranen Veronica Nyman, som gör sin tjugonde landskamp, och quarterbackarna Lovisa Karlsson från Örebro Black Knights och Martina Karlsson från tyska Berlin Kobras tycker Thomas att publiken kan hålla ögonen särskilt på. Båda quarterbackarna kommer att få speltid.

Thomas vet egentligen inte så mycket om det ryska laget mer än att majoriteten av spelarna kommer från St Petersburg Valkyries, som just nu är i slutspel i den finska damligan. Det ryska landslaget spelade en match förra året mot England vilken de förlorade.

Smått unikt är väl att det i det ryska landslaget finns en svenska, Alesia Goncharik, från Örebro Black Knights, som alltså kommer att möta sina klubbkamrater hemifrån. Skälet är att Alesia har dubbelt medborgarskap och i år har valt att spela i det ryska landslaget. Förra året spelade hon i det svenska.

-Att nästan halva truppen är debutanter visar att återväxten är god. Damfotbollen är på stark frammarsch och nya tjejer kommer till hela tiden, avslutar Thomas Larsson som själv var aktiv i Göteborg Marvels i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Till vardags är han defensiv koordinator i Stockholm Mean Machines.

 

Matchen startar kl 11.30 på Zinkensdamms idrottsplats på Södermalm

Matchen kan ses live via denna länk:

https://saff.solidtango.com/live/sverige-vs-ryssland–2

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.