Veronica första kvinna att nå 20 landskamper

veronica-nyman

Veronica Nyman, 26, veteran i det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll, kommer att som första kvinna att uppnå rekordsiffran 20 spelade landskamper när landslaget möter Ryssland på Zinkensdamm i Stockholm den 17 september.

Vi ställde därför några frågor till  Veronica inför matchen:

Är du brett sportintresserad eller enbart intresserad av amerikansk fotboll?
”Jag gillar att idrotta i allmänhet, framförallt kontaktidrotter, och har hållit på med några olika sporter. Idrottskarriären började med ishockey i 11-årsåldern och genom tonåren varvade jag hockeyn med fotbollen. I nuläget har jag rugby vid sidan av amerikansk fotboll.”

Hur ser din karriär ut inom klubblagen?
”Jag började i Jämtland Republicans U16-lag som 13-åring och spelade med Jämtland ända till det var dags att ta steget till seniornivå, då jag lämpligt nog flyttade till Stockholm. Samtidigt hade Stockholm Mean Machines damer kommit igång med verksamheten. Eftersom jag träffat på dem på det första landslagslägret ett halvår tidigare hade jag lätt att komma in i laget.”

Hur ser du på utvecklingen av sporten på damsidan i Sverige?
”Det är fantastiskt kul att det har växt så mycket de senaste åren. När jag började dröjde det två år innan jag träffade en annan tjej som spelade. Nu har vi sju lag i seriespel och fler på väg upp! Det är verkligen jättekul att det börjar bli en självklarhet att tjejer också kan spela boll, särskilt bland de unga som växer upp i föreningar där det finns damlag.”

På herrsidan?
”Jag kan inte riktigt uttala mig om utvecklingen på herrsidan, det känns inte som om jag är tillräckligt insatt. Men det är förstås kul att amerikansk fotboll i sin helhet blir mer allmänt känt i Sverige! Jag tycker det verkar bli vanligare och vanligare att folk som man pratar med har ett hum om vad amerikansk fotboll är. Snart tror jag vi når ett läge då majoriteten vet att Amerikansk fotboll och rugby inte är två ord för exakt samma sport.”

Vad är det som får tjejer att pröva på sporten?
”Jag tror tjejer provar amerikansk fotboll av samma anledning som vem som helst provar vilken sport som helst: att de ser något de tycker verkar kul, något de tror passar dem.
Skillnaden för vissa på damsidan har nog varit att när de sett en kul sport och skulle vilja prova måste de hantera både sin egen och samhällets uppfattning om hur det passar den könsroll de identifierar sig med. Om det helt enkelt “lämpar sig för en tjej” eller om det finns ett lag där de är välkomna. Nu är vi åtminstone på god väg.”

 
Hur länge tror du att du kan fortsätta spela på toppnivå?
”Jag är ganska sliten fysiskt vid det här laget, och jag har länge haft som mål att bli stor grabb. Så det är mycket möjligt att jag lägger skorna på hyllan efter den här säsongen. Det är förstås tråkigt att behöva sluta nu när damfotbollen verkligen kommit igång, men det har varit en spännande möjlighet att få vara med ända från början. Jag måste ju lämna plats för yngre och starkare talanger någon gång.”

Vad sysslar du med när du inte spelar eller tränar?
”Jag studerar till civilingenjör i datateknik och industriell ekonomi, så mellan studierna, två idrotter, och ett extrajobb som redovisningsekonom blir det inte så mycket tid för hobbies. Jag försöker vara lite aktiv i studentlivet och är i år med-direktör i min sektions spex. Jag var också med och startade KTH Royals amerikansk fotbollslag som tävlar i studentligan, och är fortfarande involverad i föreningen där.

Hur går det mot Ryssland på Zinken den 17 september?
”Jag hoppas förstås att det går bra. Men jag har inte sett något av Rysslands landslag och det klubblag, som vi har sett, spelar i finska ligan. Den ligger på en väldigt hög nivå i Europa. Det är därför nog tryggt att säga att ryskorna kommer bjuda på hårt motstånd. Jag tror ändå vi har en god chans om alla kommer förberedda och redo. Vi har ett starkt lag i år och har verkligen kommit bra samman under de läger vi haft under sommaren.”

 

Landskampen mot Ryssland spelas på Zinkendamms IP den 17:e september. Matchstart är 11.30. SAFF välkomnar alla att komma ner och titta på Veronica och de övriga spelarna när de tar sig an Ryssland.

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.