Amerikansk fotboll i Sverige i medvind

Amerikansk fotboll i Sverige seglar i medvind. Intresset för sporten ökar allmänt och antalet aktiva har ökat de senaste två åren, inte minst på damsidan.

Det konstaterade en nöjd Mikael Gustafson, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, när han inledde den årliga föreningskonferensen på hotell Clarion på Söder i Stockholm i lördags.

Per Viktorsson Harrby från RFSL överlämnar certifikat och blommor till Svenska Amerikansk Fotbollförbundets ordförande Mikael Gustafson vid helgens föreningskonferens i Stockholm.
Per Viktorsson Harrby från RFSL överlämnar certifikat och blommor till Svenska Amerikansk Fotbollförbundets ordförande Mikael Gustafson vid helgens föreningskonferens i Stockholm.

De drygt hundra personerna från ett 30-tal föreningar runt om i landet, som deltog under två dagar, fick bland annat information om verksamhetsåret, om förbundets ekonomi,  om utvärderingen av det nya säsongsupplägget, om vad som händer på den internationella arenan, om uppläggningen av träningen på Riksidrottsgymnasiet och om Riksidrottsförbundet strategiarbete.

Mikael Gustafson noterade att det nu finns drygt 4 000 aktiva, det vill säga licensierade spelare, domare och tränare inom förbundet. Särskilt glädjande är förstås ökningen på damsidan. Mindre positivt är att antalet domarlicenser minskat, vilket Gustafson signalerade om att förbundet måste ta tag i.

Han berättade vidare om den nya landslagsorganisationen och om de nya arvoderade förbundskaptenerna i herr- och juniorlandslagen.

En utvärdering av samarbetet med TV4 och vårens TV-sända matcher från Superserien under rubriken Friday Night Football visar att var och en av de 15 direktsända matcherna sågs av mellan 15 000 och 25 000 tittare. Förbundsstyrelsen räknar med att det blir TV-sändningar av matcher även nästa säsong och TV 4 har åter igen visat stort intresse.

 

Vidare kommer SAFF-kansliet i Idrottens Hus vid Skanstull att få utökade resurser. Under 2017 anställs en föreningsutvecklare och en utbildningsansvarig. Det har även anställts en ny tränare på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala under året.

 

Mikael Gustafson fick också ta emot den smått historiska HBTQ-certifieringen av RFSL, som visar att förbundets ledning och personal under året genomgått en omfattande utbildning i HBTQ-frågor. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet är därmed det första av RF:s förbund som blivit certifierade. En liknande utbildning kommer nu att finnas tillgänglig för klubbar och föreningar.

 

 

 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.