”Vi har enorma talanger i vårt lag” – inför SM-finalen i U19-serien

Lördagen den 29 oktober ska det avgöras vilket lag som vinner SM-guld i U19-serien för säsongen 2022. Blir det kombinationen Göteborg Marvels/Limhamn Griffins eller blir det Kristianstad Predators som lägger beslag på guldmedaljerna? Vi har stämt av läget i lagen med tre av tränarna.

Vi har ställt frågorna till Karl Lundén (KL), assisterande huvudtränare i Göteborg/Limhamn och hemmahörande i Göteborg Marvels, Fredrik Moss Nielsen (FMN), offensiv koordinator i Göteborg/Limhamn och hemmahörande i Limhamn Griffins samt till Joshua Kofoed (JK), huvudtränare för Kristianstad Predators.

Mer om SM-finalen – inklusive länk till livesändningen – hittar du här.

Första frågan, ni är i SM-final på lördag, hur känns det?

JK: – Det känns fantastiskt!

KL: – Kul! Det har varit en utvecklande säsong med flera spelare som klivit fram på oväntade sätt och i slutändan så är det ju utveckling som ungdomsidrott handlar om.

FMN: – Det känns jättespännande att vi lyckats ta oss så här långt givet de förutsättningar vi har för att spela ihop två lag. Det kommer bli en spännande match

Vad anser du ligger bakom att just ni spelar SM-final i år?

JK: – Lagandan! Vi har en speciell grupp spelare som alltid stöttar varandra och som alla gör vad som krävs av dem för att vi ska nå framgång tillsammans.

KL: – Vi har haft spetsspelare som klivit fram med avgörande spel när vi har behövt det. Och med säsongsfacit i hand så har vi förmodligen den bästa truppen och den bästa staben. Vi går in i finalen med stort självförtroende och ser fram emot en tuff match.

FMN: – Det finns flera anledningar: För det första har vi spelare som har lagt ner arbetet för att kunna prestera på en väldigt hög U19-nivå i Sverige. Spelarna är även väldigt bra på att komma med feedback inför och under matcher på hur vi kan lösa problemen som uppkommer på plan, och de är extremt bra på att ta tills sig coaching. Då vi inte kan träna ihop är detta något som har varit nödvändigt. I den offensiva staben har vi lagt ner väldigt mycket tid på att synka träningar för att se till att vi är någorlunda förberedda på liknande sätt. Vi har också hittat en spelstil som är enkel och som passar vår spelartrupp och situation.

Ni i Kristianstad vann en väldigt jämn och spännande semifinal mot Täby. Vad tar ni med er från den matchen?

JK: – Vårt anfall hade en väldigt bra match, det är uppenbart, så vi måste fortsätta producera på den sidan av bollen. Vårt försvar får tillbaka vår startande linebacker till SM-finalen vilket kommer göra skillnad.

Ni i Göteborg/Limhamn vann en relativt jämn semifinal mot Carlstad. Vad tar ni med er från den matchen?

KL: – Kristianstad och Carlstad har en del gemensamt i sin fysiska spelstil men vi har hanterat det väl genom att vara disciplinerade och tro på vår spelidé. Det är vår avsikt att hantera det väl även på lördag.

FMN: – Spelmässigt har vi kommit ihop jättebra i slutet av säsongen. Från semifinalen tar vi med oss att vi vet vad våra styrkor och svagheter är spelmässigt.

Vad har ni att säga om er finalmotståndarna på lördag och deras sätt att spela?

JK: – Göteborg/Limhamn bygger sitt anfall på ett väldigt starkt springspel, så det är vad vi måste kunna stänga ner på lördag.

KL: – Kristianstad har en riktigt duktig QB som vi måste respektera både på marken och i luften. De spelar alltid tufft och fysiskt, de är ett lag som alltid ger allt.

FMN: – Kristianstad har varit en Sveriges bästa U19-organisationer de senaste 10 åren och är alltid ett tufft lag, oavsett år. Så vi har stor respekt för uppgiften framför oss. De har några riktigt bra spelare på U19-nivå i Sverige och håller en väldigt jämn nivå oavsett position. De har en aggressivt spelstil i försvaret och är ett lag som spelar väldigt annorlunda jämfört med andra U19-lag. Sen vet man aldrig vad lag kan hitta på under två veckors förberedelse, så vi får se hur de kommer ut och spelar denna match.

Vad behöver ni göra för att vinna SM-guld på lördag?’

JK: – Sätta våra spel, spela som ett lag och göra fler poäng än motståndarlaget.

KL: – Att vi genomför en bra match i nivå med hur vi har spelat hittills.

FMN: – Vi behöver utföra vår gameplan väl och möjliggöra prestationer hos samtliga spelare. Vi coacher behöver vara mentalt redo på att behöva justera och tillsammans med spelarna hitta lösningar på de problem och/eller svårigheter som kan komma uppstå under matchen.

Är det någon spelare som ni tycker att publiken bör hålla extra koll på?

JK: – Inte direkt. Vi har spelat riktigt bra som ett lag under säsongen och hoppas på att det fortsätter så även denna vecka.

KL: – Oliver Lundberg, Axel Hagelberg Stridh och Thomas Collins är de uppenbara namnen som alla känner till vid det här laget. Men jag skulle även vilja lyfta några lite mer okända namn som tagit stora kliv framåt under året och blivit viktiga pjäser – som Hugo Höiby, Rasmus Hagberg, Oscar Gramming, Tim Erlandsson, Laban Svensson, Kasper Haglund och Viggo Rasmusson.

FMN: – Vi har enorma talanger i vårt lag med enstaka spelare som håller riktigt hög nivå – Oliver Lundberg och Axel Hagelberg Stridh är två sådana spelare. Men det är spelarna runtomkring dem som sliter hårt och möjliggör deras prestationer. Ingen kan göra jobbet själv, det är tillsammans med andra som deras prestationer skiner ännu starkare.

Vad blir slutresultatet i SM-finalen?

JK: – Predators vinner.

KL: – 31–26 till oss.

FMN: – Vinst i en tight match.

Är det något mer ni vill skicka med?

JK: –Jag hoppas det blir mycket publik på läktarna som får se en riktigt bra amerikansk fotbollsmatch. Det är alltid roligare med publik på läktarna!

KL: – Det kommer sannolikt vara sista gången Thomas Collins och Oliver Lundberg spelar på svensk mark, i alla fall för en överskådlig framtid. Passa på och titta lite extra på dem!

FMN: – Single wing for the win! Heja Göteborg/Limhamn!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.