SWE3 i samarbete med Brainsafe

SWE3 är glada över att kunna presentera ett samarbete för att ytterligare skärpa arbetet kring hjärnskakningar. Med hjälp av Brainsafe och deras plattform vill förbundet minimera effekterna av hjärnskakning genom ett rehabiliteringsstöd för både individen och organisationen bakom.

Brainsafe startades 2020 för att minimera konsekvenserna av hjärnskakning och har ambitionen att bli Europas ledande expert inom hjärnskakning. Med deras plattform tillförs data och analys som ger SWE3 insikter kring hjärnskakning som ska hjälpa individen att komma tillbaka efter sin hjärnskakning.

– Tillsammans med Brainsafe tar vi nästa steg för att göra SWE3:s verksamhet så säker som möjligt. Med hjälp av Brainsafes kunskap kan vi hantera hjärnskakningar på ett forskningsbaserat och professionellt sett. Det långsiktiga målet i allt vi gör är att få våra idrotter att växa och få så många som möjligt att vilja stanna kvar så länge som möjligt i Sveriges bästa idrottsgemenskap, säger Fredrik Haraldson, generalsekretare för SWE3.

Plattformen, den digitala appen, ger individen en säker återgång till sin aktivitet/idrott. Genom fysiska och kognitiva tester, dagliga symtomrapporter och individens medicinska historia anpassas rehabiliteringen för varje individ.

Nu erbjuder SWE3 alla medlemsföreningar att ansöka om att få ta del av Brainsafes plattform helt kostnadsfritt under säsongen 2022. Erbjudandet riktar sig emellertid i första hand till amerikansk fotboll-föreningarna då det är där den största problematiken med hjärnskakningar finns och då det bara finns en begränsad pott med pengar avsett för ändamålet.

Ansökan sker via formulär och föreningen ansöker om att få ta del av plattformen för ett eller flera lag. Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.

Under hösten 2021 har SWE3 också, tillsammans med Justus Bejnö, arbetat fram en utbildning kring hjärnskakningar som riktar sig till samtliga idrotter inom förbundet. Utbildningen ingår numera som en obligatorisk del för alla tränare i amerikansk fotboll och flaggfotboll. (Det betyder att alla som tidigare gått Amerikansk Fotbollslära Grund, AFG, nu måste komplettera den utbildningen med genomförandet av denna utbildning. För nya tränare är denna utbildning inlagd i AFG och för alla som from 1 december gjort eller genomför AFG ingår denna utbildning och man behöver då inte komplettera med den specifika hjärnskakningsutbildningen). Läs mer om utbildningen och kraven här.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.