Sverige U19 klart för VM!

Sveriges U19-landslag besegrade Danmark med 26-14, tog EM-guld och är klart för nästa års VM!

– Jag är så stolt att vara en del av det här laget. Vi i staben hade predikat att visa mod och våga kliva fram, och inte lita på att lagkompisarna ska göra jobbet. Och klev fram var det verkligen många som gjorde i dag!

Förbundskapten Andreas Ehrenreich sprudlar i telefon från Köpenhamn, kort efter slutsignal.

EM-guld, EM-guld, EM-guld!

Foto: Maria Schedin

Sol, duggregn, ösregn och sol igen – och en symbolisk regnbåge för det HBTQ-certifierade förbunds juniorer på slutet.

Himlen skiftade snabbt i Köpenhamn under fredagskvällen, men ingenting kunde stoppa det svenska U19-landslaget som var fullt av självförtroende efter torsdagens kross mot Finland (61-30). Sverige satte full fart från början.

Styrde spelet 

Michael Cox Jr fortsatte sitt fina spel från Finlands-matchen och styrde spelet från sin QB-position med exakta passningar och igångsättande av det svenska springspelet.
Sverige sköljde fram i drive efter drive och hade 12-0 en bit in i första quartern, vilket kändes tryggt och säkert.

Men danskarna vände på matchbilden efter en touchdown anfallet efter Sveriges touchdown till 12-0 och reducerade till 12-7 inklusive en extrapoäng.

En magisk passning från den danske QB:n nådde fram till en av de rödvitas wide receivers, som kunde ta emot passningen och göra touchdown trots hård uppvaktning av två svenska defense – och plötsligt ledde Danmark med 14-12 efter påföljande extrapoäng.

Sveriges defense fungerade bättre mot Danmark än mot Finland.

Foto: Maria Schedin

Sveriges defense gav förbundskapten Andreas Ehrenreich huvudbry efter Finlands-matchen. På fredagskvällen fungerade det bättre.

– Vi flyttade runt en del för att få stopp på danskarnas springspel – och det fungerade, konstaterar Andreas Ehrenreich.

Svenskarna samlade ihop sig, tog kommandot och drog ifrån till slutsiffrorna 26-14.

När himlens portar öppnade sig inför andra halvleken valde den svenska staben att vila QB Michael Cox Jr och sätta in running backen Jonathan Gustafsson, till vardags i Karlskoga Wolves – ett drag som kallas Wild Cat: QB byts mot running back.

Många magiska

Karlskoga-sonen tackade för förtroendet genom att höja sitta spel ytterligare på sin nya plats – och utsågs välförtjänt till MVP i blågult.

– Jonathan var magisk, men det var det många andra som också var. Svensk idrottshistoria är full av atleter som höjt sig när det som bäst behövs. Och så var det även i dag, säger en märkbart stolt förbundskapten för ett landslag som gjort en prestation utöver det vanliga.

Jonathan Gustafsson, välförtjänt MVP.

Foto: Maria Schedin

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.