Sverige redo för Finnkampen 2019

Lördagen den 5 oktober är det dags för Finnkampen 2019 på Bergshamra IP där det svenska amerikanska fotbollslandslaget för damer jagar sin första seger någonsin mot Finland, samtidigt som det svenska flaggfotbollslandslaget för damer ska försvara dubbelvinsterna från fjolårets Finnkamp.

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet välkomnar dig till Bergshamra IP och Finnkampen 2019 lördagen den 5 oktober där Sverige åter tar sig an grannlandet i öster. Flaggfotbollen kör igång kl. 11 och kl. 12.15 tar sig det svenska landslaget i amerikansk fotboll an finskorna. Inträde 50 kronor för hela dagen, kom och heja på Sverige! Finnkampen arrangeras i samarbete med Solna Chiefs.

De svenska och finska landslagstrupperna till Finnkampen 2019 hittar du här

Länk till livesändningen av matchen finns här

För det svenska flaggfotbollslandet för damer blev EM i somras en tuff utmaning, och man slutade på tionde plats, av elva deltagande lag, i turneringen. Det lag som slutade elva var dock just Finland, som Sverige slog med 26-20 i turneringen.

– Att EM skulle bli tufft visste vi på förhand. Vi hade alla medaljörer i vår grupp så det säger en hel del om hur tufft motstånd vi mötte, berättar Jimmy Holmberg, förbundskapten för flaggfotbollslandslaget.

Det blir dock ett relativt nytt Sverige vi får se på lördag då endast tre spelare som spelade EM finns med på Bergshamra IP.

– Många spelare har valt att spela en internationell klubblagsturnering i Haag, vilket jag tycker är riktigt kul, det är bra för flaggfotbollen i Sverige att spelare tar chansen att spela internationellt. Det är förstås tråkigt att det krockar med Finnkampen, men det är som det. En spelare jag särskilt ser fram emot att se på lördag är Anna Persson, en multiatlet som kommer spela QB på mot Finland.

I flaggfotbollssammanhang spelades den första Finnkampen under fjolåret och de svenska damerna vann övertygande i båda matcherna som spelades – segersiffrorna skrev still 29-6 respektive 50-0. Men Jimmy Holmberg tror det kommer jämnare i år.

– Det kommer definitivt bli en tuffare match på lördag än hur Finnkampen förra året såg ut. Finland har tagit många steg framåt och är verkligen ett lag vi måste ta på allvar.

Också det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll spelades EM i somras, ett EM som slutade med en imponerande svensk silvermedalj, men som också innehöll en bitter svensk förlust mot Finland där Sverige hade oavgjort med bara sekunder kvar av matchen. Också fjolårets Finnkamp var jämn och Sverige föll med endast en poäng, 20-21.

 Vad har ni tagit  med er från EM i somras?
– Framför allt skulle jag säga erfarenheten av stora matcher och den tid vi fått tillsammans som lag. Värt att komma ihåg är att vi endast hade en match som förberedelse inför EM, och att vi åkte till Leeds med tre helt nya spelböcker. Så jag hoppas vi kan fortsätta höja nivån ytterligare med start på lördag, säger Christian Forsman, svensk förbundskapten.

Hur skiljer sig laget vi får se på lördag mot laget som spelade EM i somras?
– Framförallt på vår offensiva linje har vi en del nya ansikten på grund av skador och spelare som har avslutat karriären. Caroline Gerelius från Örebro Black Knights, Julia Enoxon från Carlstad Crusaders och Erica Ölund från Arlanda Jets kommer kliva in. Arlandas Emma Carlsson ersätter Minmin Zhao, som har lagt skydden på hyllan, i RB-gruppen och på den defensiva sidan fyller Örebros Frida Åkesson på i DB-gruppen.

Vad blir viktigast på för Sverige mot Finland sett till anfallsspelet, försvaret och special teams?
– Offensivt så handlar det om att fortsätta minimera turnovers, något som vi gjorde bra under EM och endast hade två stycken under hela turneringen. Vi behöver vinna fighten på linjen och klara av att hantera Finlands två defensiva tackles som skapade alldeles för mycket problem på egen hand när vi mötte dem i EM. Vikten av bra beslut, att kunna värdera situationer på plan och hur vi kallar spel, kommer bli avgörande.

– Defensivt behöver vi kunna kontrollera deras outside zone och misdirections i springspelet, och begränsa deras framgångar på första och andra down så att vi tvingar dem att passa med bollen. På marken är de tunga att möta.

– De två senaste matcherna mot Finland har varit väldigt jämna ända fram till sista spelet, så att sätta alla extrapoäng kan bli matchavgörande, särskilt tidigt i matchen för att sätta press på finkorna. På special teams behöver vi också få kontinuitet i våra punts så att vi kan vinna kampen om field position, något som blir särskilt viktigt om anfallet har tufft att flytta bollen.

– Sist och viktigast av allt: tålamod och otroligt mycket hjärta, avslutar förbundskapten Christian Forsman.

Välkommen till Bergshamra IP på lördag!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.