Satsning på en tryggare amerikansk fotboll lanseras under 2020

Under 2019 har  Svenska Amerikansk Fotbollförbundet etablerat en ny medicinsk kommitté bestående av Justus Medeiros Bejnö  och Johannes Lindé. Kommitténs ambition är att skapa en tryggare miljö för amerikanska fotbollsspelare i Sverige

Justus Medeiros Bejnö, ordförande i den nya medicinska kommittén, har 10 års erfarenhet inom amerikansk fotboll, varav 6 år spenderades i San Diego i USA där han arbetade med University of San Diego Toreros (NCAA Division I) och San Diego Chargers (NFL).

– I USA fick jag en djupare förståelse för hur man bygger en medicinsk organisation som på ett effektivt sätt kan hantera en högrisk idrott som amerikansk fotboll, förklarar Justus Medeiros Bejnö.

Sedan hemkomsten 2014 till Sverige har Justus varit aktiv inom flera föreningar i Sverige. Förutom det kliniska arbetet på den idrottsmedicinska kliniken Camp Pro, är han idag medicinsk ansvarig för Stockholm Mean Machines herrlag och för det svenska juniorlandslaget.

Arbetet med att skapa en tryggare miljö för amerikanska fotbollsspelare i Sverige har redan satt fart då utbildningar inom idrottsmedicin har genomförts där ledare och medicinsk personal runt om i Sverige bjöds in för att genomföra en grundläggande kurs i det akuta arbetet på sidlinjen.

– Steg ett är att säkerställa en grundläggande kompetens inom akut omhändertagande, hjärnskakningar och nackskador för att garantera att alla fotbollsspelare oavsett ålder, nivå och kön skall känna sig trygga utöva sporten som de älskar, säger Justus Medeiros Bejnö.

Den andra personen i kommittén är Svenska Amerikansks Fotbollsförbundets nya förbundsläkare, Johannes Lindé. Johannes och är till vardags biträdande överläkare på VO Ortopedi på Södersjukhuset i Stockholm, men har under lång tid haft i stark närvaro inom amerikansk fotboll i Sverige.

Först som spelare på elitnivå i svenska Superserien med Djurgårdens IF AF säsongerna 2009-2010, och innan det med Djurgården i division 1 och 2 från 2006 till 2008. Efter den aktiva karriär har Johannes haft fortsatt kontakten med sporten genom att vara matchläkare inom Stockholm Mean Machines, Arlanda Jets damlag samt för det svenska damlandslaget.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.