Sverige räckte inte hela vägen mot Finland

Sverige stod för en inspirerande upphämtning i andra halvlek mot värdnationen Finland i EM för herrar och gjorde ställningen till 21-21 i slutet av tredje kvarten. Men två touchdowns av Finland i den fjärde kvarten avgjorde bronsmatchen till finländarnas fördel. Sverige slutade därmed på fjärdeplats i EM-turneringen.

Efter den första halvleken på på Myyrmäen jalkapallostadion i Vantaa utanför Helsingfors var Finland i ledningen med 14-6 och i början av den tredje kvarten gick hemmanationen upp till 21-6. Och just då var det inte mycket som talade för Sverige i bronsmatchen i EM

Men det svenska landslaget, som kom till spel med en relativt liten grupp och hade få dagar av förberedelser inför turneringen visade att det finns båda stolthet och kunnande i laget med tre kronor på hjälmen!

Med 6 minuter och 36 sekunder kvar av den tredje kvarten hittar QB Philip Juhlin fram till WR Jacob Dahre för en 7 yard TD-passning som gör ställningen till 21-14. Sveriges försvar tvingar Finland att punta och med 44 sekunder kvar av samma kvar hittar Juhlin återigen fram med bollen för en TD, denna gången för 18 yards till RB Emil Knutsson. Där och då har Sverige kvitterat matchen, 21-21, och bronsmedaljerna börjar hägra i horisonten.

Men Finland är ett bra lag och i den fjärde kvarten kan inte Sverige stå emot längre, samtidigt som det momentum som lagets skapat rinner ut i sanden. Finlands två drives i den fjärde kvarten resulterar båda i touchdown-rusher medan Sveriges två drives i samma kvart slutar med först en fumble och en därefter en interception. Till slut kan Finland ”knäa” ut matchen och hemmapubliken får fira 35-21 segern mot Sverige.

Finland slutar därmed på tredjeplats i EM-turneringen medan Sverige på fjärde plats blir utan medaljer, för övrigt samma placering som juniorlandslaget för herrar slutade på i VM i Mexico City tidigare i sommar.

I bronsmatchen fick Philip Juhlin fram 21 av 41 passningar för 310 yards, 2 TD:s och 2 interceptions.  Samme Juhlin sprang också för flest yards – 80 – på 13 rusher, med 1 TD. Flest passningar gick fram till tidigare nämnde Dahre – 10 för 122 yards och 1 TD. I det svenska försvaret hade Filip Jönsson flest tacklingar med sina 7, följt av Aslan Zetterberg med 6,5.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.