Sverige mot ”omöjliga” Österrike i EM-final

Ikväll kl. 21 sparkar EM-finalen för juniorer av på Arcoveggio Stadium i Bologna och målbilden för Sverige är enkel: vinn guldet och visa att man förtjänar den förstarankingen i turneringen. Men uppgiften blir svår: motståndare i finalen är Österrike, landet som inte har förlorat en landskamp mot europeiskt motstånd sedan 2008.

På denna länk ser du livesändningen av matchen ikväll – sändningen startar kl. 20.30

”Clash of the Titans” kallar IFAF, International Federation of American Football, finalen i junior-EM 2019 för och det är svårt att argumentera mot att det är de två bästa lagen i turneringen, och i Europa, som möts när Sverige ställs mot Österrike ikväll. Och matchen har potential att bli en för historieböckerna.

Sverige gick in i detta EM som förstarankad nation då man vann EM i Danmark 2017. Och Sverige har visat på kvaliteter när man först slog Norge, om än med visst besvär, i öppningsmatchen och sedan Frankrike i semifinalen. En stor majoritet såg Frankrike som favoriter på förhand, men Sveriges försvar stängde ner det franska anfallet på ett fantastiskt sätt och även om det svenska anfallet inte hade sin bästa kväll så gjorde man vad som krävdes för att vinna – och det är egentligen allt som räknas, som förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt konstaterade i sin utvärdering av matchen.

Men det sagt har det inte gnistrat om det svenska spelet på samma sätt som det har gjort om Österrikes. Och det finns olika åsikter om det faktum att Sverige är rankade som nummer ett i turneringen – och Österrike skulle troligen hävda att det är en rankning som de borde ha haft. Alla länder deltog inte i EM-turneringen 2017, Österrike som ett av dem, och man har under lång tid varit en stormakt inom europeisk amerikanske fotboll och har inte förlorat en landskamp mot europeiskt motstånd på 11 (!) år. Österrikes två matcher på vägen till finalen har också slutat med imponerande 61-7 och 45-6, att jämföra med Sveriges 20-7 och 7-0.

I Österrike ställs Sverige mot ett lag som inte gör avancerade saker på varje sig anfall eller försvar, men som gör allting extremt bra ner till de minsta detaljerna. Anfallsmässigt är de turneringens överlägset bästa lag statistik sett, med 437 yards och 53 poäng per match (att jämföras med Sveriges 273 och och 13,5). De har en duktig QB i Yannik Gruner och flera snabba mottagare som kommer sätta de svenska defensiva backarna på prov, men är också det lag som har sprungit för flest yards i turneringen.

Men en fördel för svensk del är att man i Österrike ställs mot ett lag som spelar en typ av anfallsfotboll som ett svenskt landslag är van vid och känner igen från hur Sverige spelar fotboll. Frankrike var undantaget med sitt tunga springspel som krävde mer anpassning, nu är det en fotboll som spelarna är vana vid och då gäller det ”bara” att prestera och utföra sitt arbete, snarare än att göra stora justeringar i hur Sverige spelar. Sverige har många duktiga atleter i försvaret och har förhoppningsvis möjlighet att kunna visa detta i sina matchups i finalen.

Försvarsmässigt har Österrike släppt till minst antal yards i turneringen, men sex poäng fler än Sverige. Men vad Österrikes försvar gör är mindre viktigt i relation till vikten av att Sverige får sitt egna anfallsspel att klicka. Mot Norge fungerade det stundtals och mot Frankrike fungerade det på en drive i början av den andra halvleken, men annars har det inte gnistrat om ett anfall som sitter på en stor potential. Förhoppningsvis släpper det under strålkastarljuset i finalen.

Sammanfattningsvis: Sverige ställs ikväll inför en stor utmaning på Arcoveggio Stadium i Bologna, men precis som mot Frankrike är det en svår men långt ifrån omöjlig uppgift som väntar. Sverige har spelarna och ledarna som krävs för att utmana Österrike, och matchen är en möjlighet för Sveriges juniorlandslag att skriva in sig i historieböckerna, att visa Europa hur svensk fotboll spelas och inte minst visa att man förtjänar den förstarankingen man gick in i turneringen med.

Matchen är den största för ett svenskt landslag i amerikansk fotboll på länge, och oavsett resultat kommer det bli en fantastisk upplevelse för alla inblandade. Förhoppningsvis blir det en fantastisk upplevelse även för dig som tittar på, och om du inte befinner dig i Bologna ikväll så kan du se matchen live på det italienska förbundets hemsida.

Nu kör vi, heja Sverige!

Svenska starters

OL 50 Oliver Landström
OL 51 Ludvig Burell
OL 54 Oscar Adolfsson
OL 56 Hampus Kronbäck
OL 67 Love Larsson
WR 3 Alexander Nesic
WR 5 Knut Wachtmeister
WR 9 Rikard Carlsson
WR 22 Victor Wikström
QB 7 Viktor Ekberg
RB 44 Victor Lundberg Cimrell

DL 33 Sebastian Nilsson
DL 58 Henrik Sköld Söderberg
DL 89 Adam Classon
DL 91 Linus Lindberg
LB 24 Carl Moberg
LB 42 Alexander Nordgren
CB 11 Leo Åblad Lindqvist
CB 12 Victor Garcia Blombäck
S 1 Elliot Krogius
S 21 Noah Allsten
S 23 Klas Mazetti

Sveriges roster

2 Ture Nilsson
3 Alexander Nesic
5 Knut Wachtmeister
6 Jonathan Johansson
7 Viktor Ekberg
8 Johan Cahlin
9 Rikard Carlsson
11 Leo Åblad Lindqvist
12 Victor Garcia Blombäck
15 Daniel Rihtnesberg
17 Anton Stensson
19 Viggo Svedlund
21 Noah Allsten
22 Victor Wikström
23 Klas Mazetti
24 Carl Moberg
25 Waraphon Prasopsin
27 Max Forsback
29 Tim Sihver
31 Daniel Alariksson
32 Carl Levinson
33 Sebastian Nilsson Bergström
40 Edvin Jönsson
42 Alexander Nordgren
44 Victor Lundberg Cimrell
50 Oliver Landström
51 Ludvig Burell
54 Oscar Adolfsson
56 Hampus Kronbäck
58 Henrik Sköld Söderberg
67 Love Larsson
77 Viktor Neumann
81 Elias Bennaceur
82 Saul Tesfazion
85 William Domfors
89 Adam Classon
91 Linus Lindberg

Ute 

Emil Hovde, skadad

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.