Sverige klara för EM-final

Sveriges herrlandslag stod för en bragdartad insats när Finland besegrades i EM-semifinalen på bortaplan i Helsingfors lördagen den 7 augusti. Hemmalaget Finland tog en tidig ledning i matchen, men Sverige kämpar sig tillbaka och kan vinna i regnet på Myyrmäki Stadion med 22–14 (9–14).

Efter det framgångsrika EM-kvalet 2019 och ett långt uppehåll för allt internationellt spel på grund av coronapandemin var det så äntligen dags för EM-semifinalen mot Finland för Sveriges herrlandslag i amerikansk fotboll. Men efter så läng väntan och längtan får Sverige en kalldusch i matchinledningen – bara ett par minuter in i den efterlängtade matchen leder hemmalaget Finland med 14–0.

På matchens tionde offensiva spel springer Karri Pajarinen 90 yards för en finsk touchdown. Och efter en svensk interception kan Finlands QB Miro Kadmiry på matchens sextonde offensiva spel nå fram till Johannes Jauhiainen för en 44 yards lång TD-passning. 14–0 till Finland och matcher ser ut att kunna rinna svenskarna ur händerna.

Men dessa 14 poäng är alla poäng som Finland kommer att göra i matchen. För efter den skakiga inledningen tar Sverige mer och mer över matchen. Sverige hamnar på poängtavlan när Nicholas Peterson tacklar en finsk spelare i eget målområdet för en safety, och Sveriges anfall gör sina första poäng i matchen när Philip Juhlin hittar fram till Edvin Taborda för en 81 yards lång touchdown med drygt 2 minuter kvar av första halvlek. Sverige har reducerat till 9–14, vilket också är resultatet i paus. Philip Juhlin slutar matchen med 9 av 26 passningar för 234 yards med 1 TD och 1 interception, liksom 11 rusher för 55 yards, bäst i Sverige på marken. Edvin Taborda leder svenska wide receivers med 2 mottagningar för 120 yards och 1 TD.

I omklädningsrummet i paus uppmanas det svenska försvaret att fortsätta andra halvlek lika bra som man avslutade den första – och det svenska försvaret levererar. Finlands anfall har 38 spel för 249 yards, eller 6,5 yards per spel, i den första halvleken, men 30 offensiva spel för endast 68 yards, 2,3 yards per spel i den andra halvleken. Under hela den andra halvleken kommer inte Finland närmare svenskt målområden än till svensk 38-yardslinje! Linebacker Mattias Eriksson leder det svenska försvaret med 14,5 (!) tacklingar under matchen.

Men trots att försvaret visar vägen är de länge fortsatt finsk ledning i matchen då det svenska anfallet har svårt att sätta poäng på tavlan. Den tredje kvarten blir ett poänglöst ställningskrig där det är Finland som kontrollerar field position och tvingar Sverige att börja varje drive långt ner på svensk planhalva.

Mönstret bryts med drygt 10 minuter kvar av matchen. Philip Juhlin hittar en lucka upp i mitten och springer själv för 27 yards fram till Finlands 49-yardslinje. Strax därefter når en passning fram till Kevin Börzsei ner till finsk 1-yardslinje och därifrån kan Juhlin själv springa in bollen för en touchdown och ge Sverige sin första ledning i matchen, 15–14, med 7 minuter och 42 sekunder kvar att spela.

Finland fumblar bollen på den efterföljande avsparken (efter en rungande tackling av tidigare nämnde Mattias Eriksson) men Sverige missar ett field goal när de får ett extra anfallsförsök. I stället är det Timmy Göransson som avgör matchen när han på högersidan av den svenska offensiva linjen forcerar in bollen från finsk 1-yardslinje ett par spel senare. Jakob Gorecki sparkar in extrapoängen och gör resultatet till 22–14 med 2 minuter och 35 sekunder kvar av matchen.

Victor Garcia Blombäck tar en interception när Finland har bollen nästa gång vilket gör att Sverige så när kan springa ut klockan. Men Finland får en sista chans med 1 sekund kvar av matchen. Passningen neråt planen från den finska QB:n är dock inte nära att nå rätt.

De svenska spelarna, för dagen klädda i gul hjälm, vit tröja och blå byxor, rusar in på planen och får fira att en biljett till EM-finalen är säkrad! I anfallet är man inte 100%-ga men producerar ändå 344 yards framåt vilket visar på potentialen som finns i det svenska anfallsspelet. Och det svenska försvaret imponerar efter den skakiga inledningen – när Sverige väl tagit över ledningen i matchen var ledningen aldrig hotad.

I EM-finalen ställs Sverige mot antingen Italien eller Frankrike och finalen spelas i slutet av oktober. Heja Sverige!

Statistiken från EM-semifinalen mot Finland hittar du här

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.