Hyvä Ruotsi! Dags för EM-semifinal i Helsingfors

För tre år sedan förlorade Sverige bronsmatchen i EM mot Finland på Myyrmäki Stadion utanför Helsingfors. Idag möts lagen igen på samma arena, men istället för bronsmatch är det EM-semifinal där en EM-final hägrar mot Frankrike eller Italien. Heja Sverige!

I kvalspelet till detta EM besegrade Sveriges herrlandslag under slutet av 2019 först Ryssland med 34–7 i Moskva och därefter Storbritannien i Kristianstad med 36–14. Därmed var EM-semifinalen säkrad, även om coronapandemin gjorde att internationellt spel sattes på paus – fram till nu. Idag väntar äntligen EM-semifinal mot ärkerivalen Finland.

EM-semifinalen mellan Sverige och Finland sparkar kl. 13.30 finsk tid, kl. 12.30 i Sverige. Länkar till livesändning med mera hittar du här

Senast Sveriges herrlandslag spelade mot Finland var arenan som sagt densamma som i lördagens match. Den gången, år 2018, vann Finland med 35–21 och säkrade ett EM-brons. Sverige stod förvisso för en inspirerande upphämtning i andra halvlek och gjorde ställningen till 21–21 i slutet av tredje kvarten. Men två touchdowns av Finland i den fjärde avgjorde bronsmatchen till finländarnas fördel.

Och historiskt har Finland ett övertag mot Sverige på herrsidan. Men på lördag är det ett relativt nytt Sverige som tar sig an sitt EM-semifinalen. Av de spelare som startar matchen mot Finland var sju med och tog VM-brons för juniorer i Mexiko för tre år sedan. Särskilt bland wide receivers är det en ny och ung grupp spelare som ska leda Sverige till framgång – tre av fyra starters fanns inte med i laget under EM-kvalet 2019. Medan det i springspelet på running back-positionen och på den offensiva linjen finns mer landlagserfarenhet. Anfallet leds av QB Philip Juhlin som landslagsdebuterade redan 2014.

Sveriges 4–3-försvar leds av kaptenerna Mattias Eriksson och Nicholas Peterson och i mitten ska Georgije Vasic och Benjamin Edbugwie se till att Finland inte får möjlighet att springa vertikalt mot Sverige. Intressant att hålla utkik på i det defensiva backfältet är att det finns gott om rutin på safety-positionen i form Peterson och Josef Nguzo medan cornerbacks Victor Garcia Blombäck och Noah Allsten är nya sedan EM-kvalet 2019.

Sveriges starters i EM-semifinalen mot Finland

OL 77 Robin Svallin
OL 54 Anton Hyvönen
OL 55 Martin Thor
OL 56 John Lindgren
OL 72 Eric Blomgren
QB 2 Philip Juhlin
RB 30 Timmy Göransson
WR 8 Edvin Taborda
WR 15 Jacob Bergwall
WR 80 Johannes Lindeus
WR 10 Theo Landström

DL 52 Richard Liljestrand
DL 95 Georgije Vasic
DL 17 Benjamin Edbugwie
DL 6 Jacob Gorecki
LB 9 Ludvig Myrén
LB 42 Mattias Eriksson
LB 44 Erik Elfwing
DB 12 Victor Garcia Blombäck
DB 20 Noah Allsten
DB 1 Nicholas Petersson
DB 21 Josef Nguzo

Komplett roster finns här

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.