Sverige föll mot överlägset USA

Sverige fick sig en lektion i amerikansk fotboll i bronsmatchen i junior-VM för herrar i Mexico City. Spelarna kämpade tappert men USA var större, starkare och snabbare. Förlustsiffrorna för Sverige skrevs till slut till 9-61 (2-47), med de svenska poängen gjorda av Jonathan Gustafsson och Karl Berg. I och med förlusten slutade Sverige fyra i VM-turneringen.

Hade det varit en Hollywood-film hade ett decimerat och uträknat Sverige vänt 45-poängsunderläget i halvtid mot USA och mot alla odds vänt och vunnit matchen ingen på förhand trodde de kunde vinna. Men verkligheten är inte inte lika skonsam som filmens värld, och någon vändning blev det aldrig.

Det var USA som satte gasen i botten direkt från avspark och redan efter fyra offensiva spel i matchen var de i ledning med 6-0. Det svenska anfallet hade sina möjligheter med öppna mottagare som inte lyckades håva in bollarna, men det var USA som dominerade den första halvleken helt och hållet och var i ledning med 47-2 när lagen begav sig mot omklädningsrummen för halvtidsvilan.

Sveriges enda poäng i den första halvleken var ett tappat extrapoängsförsök av USA som Karl Berg kunde plocka upp och springa in i USA:s målområde.

Det var ett decimerat Sverige som kom till spel i den andra halvleken – QB Dennis Isberg spelade med en axelskada som gjorde att han inte kunde passa bollen under halvleken, vilket gjorde att Sverige blev tvingade att förlita sig på sitt springspel – vilket inte hjälptes av att Sveriges startande running back Saba Jarwalli utgått med en skada.

USA fortsatte att göra poäng, men i tredje kvarten får Sverige göra en TD i matchen! En misslyckad punt av USA ger Sverige bollen i bra läge på planen, och ett par spel senare kan Jonathan Gustafsson, som senare också utsågs till Sveriges MVP i matchen, springa in sin tredje touchdown i turneringen och göra ställningen till 9-54. USA hinner med en touchdown till och fastställer slutresultatet till 9-61.

Trots storförlusten går det att konstatera att Sverige slutar på en meriterade fjärdeplats i VM-turneringen för herrjuniorer och att spelare och coacher har fått mäta sig mot både världsmästarna Kanada (som senare under dagen slog Mexiko i en dramatisk finalmatch) och USA, matcher som gett ovärderlig kunskap om vad som krävs för att tävla på den högsta nivån. Det är ovärderliga lärdomar som kommer att bli nyttiga i framtiden för Sveriges landslagsfotboll.

Under måndagskväll inleder spelarna en lång resa tillbaka hem till Sverige, och senare i höst har du möjlighet att se många av dem när U19-serierna drar igång. Det vill du inte missa!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.