Sverige föll mot Danmark – får spela om NM-brons på lördag

Vissa dagar vill det sig inte och Sveriges öppningsmatch den 19 oktober mot Danmark i NM för ungdomslandslag i Finland var precis en sådan dag. Oflyt och flaggor ställde till det när Sverige föll med 6–14 (0–6).

Matchstatistik

Danmark stod för en imponerande insats och hade ett flertal spelare som stod för matchavgörande insatser. Det är med andra ord bara att lyfta på hatten och gratulera danskarna till finalplatsen! Men i öppningsmatchen i NM för U17-landslag i Vanda utanför Helsingfors hade Sverige också mängder med möjligheter utan att få till det – det svenska anfallet var på dansk planhalva så gott som under hela matchen utan att få ut mer än sex poäng av det. Surt sa räven med andra ord, men nu är det bara till att ladda om och knipa bronset på lördag istället.

Redan tidigt i semifinalen stod det klart att Danmark skulle vara att räkna med denna onsdagseftermiddag. På danskarnas första offensiva spel i match tog Julian Harmann bollen från egen 13 yardslinje hela vägen ner till Sverige 3-yardslinje. Danmarks första touchdown, av Noah Helmi, kom ett par spel senare och gav Danmark en tidig 7–0-ledning.

För svensk del blev den första halvleken stökig. En interception på Sveriges första offensiva drive följs något senare upp av en svensk TD-passning som tas bort en av bestraffning. Med minuten kvar av den första halvleken har Sverige en ny möjlighet att sätta poäng på tavlan men istället kastar man en interception med 54 sekunder kvar av andra kvarten. Det hjälper inte att det svenska försvaret tar en egen interception, för gratismöjligheten till poäng för Sverige slutar med en svensk fumble innan halvleken tar slut.

I den andra halvleken får Sverige upp farten på sitt offensiva springspel och Victor Humpe och Jaime Quade springer effektivt med bollen – Humpe slutar matchen med 21 rusher för 84 yards medan Quade springer 10 gånger för 17. Det är också Victor Humpe som till slut lyckas trycka in Sveriges första poäng i matchen reducera ställningen till 6–7. Ett misslyckat extrapoängsspel gör dock att Danmark är i fortsatt ledning, om än endast med en poäng.

Men närmare än så kommer inte Sverige även om det svenska försvaret på det stora hela spela bra matchen igenom igenom under ledning av Adrian Göthlin Bekibele, som senare utses till matchens bästa spelare i Sverige tack vare sina 5,5 tacklingar, 3 tacklingar för förlust av yards och en sack. Nils Emsevik har Sveriges enda interception – Sverige tog också hand om två danska fumbles i matchen.

Danmark stoppar det svenska anfallet på fjärde försöket med 4 yards kvar att gå i den fjärde kvarten, och när danskarna istället har ett fjärde försök med 8 yards kvar att gå från Sveriges 19-yardslinje får de istället fram en matchavgörande TD-passning till Elias Wilson. Denna touchdown gör ställningen till 14–6 i dansk favör, vilket också blir slutresultatet. Symptomatiskt nog för matchen för svensk del avslutades den med en fumble när Sverige ska försöka sig på en sista passning för att om möjligt komma tillbaka.

Istället för att försvara sitt guld från den senaste NM-turneringen för ungdomslandslag får Sverige nu ladda batterierna inför en tidig bronsmatch lördagen den 22 oktober klockan 9 svensk tid (klockan 10 i Finland) mot förloraren i matchen mellan Finland och Norge.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.