Sverige klara för EM-semifinal efter seger mot Schweiz

Sveriges herrlandslag är klara för semifinal i EM 2023! Semifinalplatsen säkrades efter en kassaskåpssäker seger i Basel med 31–6 (19–6). Trots en tidig ledning för hemmalaget Schweiz var den svenska segern aldrig hotad i en match där det svenska försvaret höll nollan och där Ture Nilsson kom in som QB och stod för 2 TD-passningar.

Matchstatistik

Det var idel glada miner när Sveriges herrlandslag kunde fira både segern och den säkrade EM-semifinalplatsen på Stadion Rankhofs gröna gräsmatta i ett Basel som söndagen den 16 oktober bjöd på blå himmel och 24 grader. Men det började inte något vidare för Sverige – det rödvita hemmalagets tog en tidig 6–0-ledning efter att Schweiz linebacker med det svenskklingande namnet Jonathan Falk tog en pick-6 på Sverige första offensiva spel i matchen.

Inte precis den start som Sverige önskat, men om Sverige var skakat så var det kortvarigt – matchen är åter oavgjord när QB Philip Juhlin når fram till WR Anton Jallai längs med vänsterkanten för en 67 yards lång svensk touchdown. Båda lagen missar sina extrapoängssparkar och ställningen efter den första kvarten är därmed 6–6.

Sveriges QB:s – Philip Juhlin och Ture Nilsson – fick under matchen fram 18 av 28 passningar för 266 yards. Passningarna fördelades jämnt bland svenska mottagare – Johan Hallgren hade 4 mottningar för 60 yards, Edvid Almeida 4 för 37, Anton Jallai 3 för 80, Kevin Börzsei 3 för 31 och Theo Landström 2 för 40.

I den andra kvarten tar Sverige över allt mer och Ture Nilsson ersätter planenligt Philip Juhlin som svensk QB. Oliver Lundberg tar sig rakt genom Schweiz försvar och trycker in 13–6 till Sverige, men annars dröjer det till slutsekunderna innan Sverige, trots sitt spelövertag, får ytterligare utdelning på resultattavlan.

En sack av Jonathan Johansson tvingar Schweiz att punta iväg bollen med 33 sekunder kvar av halvlek. Sverige behöver dock endast 22 av dem, för med 11 sekunder kvar av första halvlek når Ture Nilsson fram till Kevin Börzsei för en touchdown i vänstra sidan av Schweiz målområde. Poängen fastställer halvtidsresultat till 19–6 i svensk favör.

Sveriges försvar fortsätter imponera – lett av linebacker-trion Max Forsback (5 tacklingar, 4 fyra för förlust av yards), Mattias Eriksson (4,5 tacklingar, 1 för förlust av yards) och Ludvig Myrén (2 tacklingar) – och håller nollan matchen igenom, medan det svenska anfallet fortsätter spela bra i början av den andra halvleken utan att få utdelning på poängtavlan. Det dröjer till den fjärde kvarten innan Ture Nilsson hittar fram till Anton Jallai för 25–6 till Sverige. Sveriges sista poäng i matchen står försvaret för när cornerback Ben Prasopsin håller sig framme och tar en interception hela vägen in till Schweiz målområde för en ”pick-6”.

Det var varmt, Sverige fick en del småskador och hamnade i tidigt underläge. Men 31–6-segern var odiskutabel och innebär att Sveriges herrlandslag återigen är i en EM-semifinal. Förbundskapten BD Kennedy poängterade efter matchen att ambitionen är att förvandla fjolårets EM-silver till en mer guldglänsande medalj. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.