Svensk vinst i regnet gav EM-plats

Sveriges herrlandslag övertygade och segersiffrorna mot Storbritannien i lördagens EM-kval i Kristianstad skrevs till 36–14 (16–0), efter att Sverige varit i ledningen med 29–0 i den fjärde kvarten innan britterna kunde putsa till siffrorna. I och med segern är Sverige klara för EM 2020.

Kristianstad visade inte upp sig från sin bästa sida lördagen den 2 november då Storbritannien gästade Kristianstad Arena för den direkt avgörande EM-kvalmatchen mot Sverige. På spel stod en plats till EM 2020, men när matchen drog igång visade Sverige att man inte hade någon ambition att låta gästerna vara med och kämpa om EM-biljetten. Under ledning av förbundskapten BD Kennedy tog det blågula hemmalaget tag i taktpinnen direkt från avspark och höll tag i den matchen igenom.

Sverige fick förvisso sparka iväg bollen på sin första drive i matchen, men Sveriges försvar imponerande från start och en sack av Jakob Gorecki satte stopp för britterna. Andra gången Sverige har bollen för man den ner innanför brittisk 10-yardslinje men får nöja sig med ett field goal, och en 3–0 ledning, av David Nyhlén.

Foton: Jonas Domfors

Med drygt 8 minuter kvar av andra kvarten utökar Sverige sin ledning till 9–0 efter en lång fin svensk drive som avslutas med att QB Philip Juhlin själv springer in en touchdown längs med vänstra sidlinjen från 14 yards. Om du ser reprisen av spelet så är de flygturer som den svenska offensiva linjen bjuder flera brittiska linjespelare på värd att titta en extra gång på.

Med bara sekunder kvar av första halvlek kan Sverige utöka sin ledning till 16–0 då Juhlin hittar fram till en vidöppen Per Lindelöf i britternas målområde. 16–0 är också resultatet i halvlek.

Den andra halvlek börjar som den första slutade, med att det svenska försvaret imponerar och det svenska anfallet producerar poäng. En lång passning från Philip Julin fram till Kevin Börzsei för ner bollen till brittisk 1-yardslinje och tre spel senare hittar Juhlin fram till till sin namne Robin Juhlin och 23–0 för Sverige.

När QB Juhlin passar 38 yards för en touchdown fram till tidigare nämnde Börzsei och utökar den svenska ledningen till 29–0 med drygt 2 minuter kvar av den tredje kvarten känns det avgjort i regnet. I den fjärde kvarten putsar Storbritannien till siffrorna två gånger om, och Emil Knutsson springer 37 yards för Sveriges sista touchdown i matchen.

När matchen är över står det 36–14 i svensk favör på resultattavlan och de blöta blågula svenska spelarna och ledarna får fira vinsten.

De två klara segrarna mot Ryssland och Storbritannien i EM-kvalet innebär att det svenska herrlandslaget är klart för EM 2020, där vi får möta Finland, Italien och vinnaren mellan Frankrike och Serbien.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.