International Alliance of Gridiron Football ska få sporten att växa internationellt

Sverige blev idag en av grundarna i en ny internationell organisation för främjandet av det som i Nordamerika kallas ”gridiron football” och inkluderar bland annat amerikansk fotboll, kanadensisk fotboll och flaggfotboll.

I en historisk ceremoni har fotbollsledare från tolv länder gått samman för att lansera International Alliance of Gridiron Football, en ny global rörelse för att få sporten att växa.

”Vi är alla starkare när vi jobbar, bygger och drömmer tillsammans” sa Randy Ambrosie, kommissionär för Canadian Football League som är initiativtagare till den nya organisationen. ”Våra intentioner är inte att ersätta eller inkräkta på någon existerande organisation, eftersom vi har djup respekt för det arbete som redan görs för sporten, utan att skapa nya forum där vi kan utveckla sätt att få vår sport att växa till fördel för oss alla.”

CFL International House event under Grey Cup 107 Week på the Stratosphere i Calgary, Kanada, 22 november 2019. (Foto: Candice Ward / CFL)

The International Alliance of Gridiron Footballs medlemmar består av ledningen för de nationella förbunden och elitlagen i Kanada, Mexiko, Tyskland, Frankrike, Japan, Österrike, Danmark, Finland, Italien, Norge, Storbritannien och Sverige.

I den konstituerande överenskommelsen de idag har skrivit på står det att Alliansen ska arbeta för:

  • … att uppmuntra fler unga människor att prova “football”, och att fortsätta spela “football” i alla dess former,  från att enkelt kasta lite boll till touch football, flaggfotboll och tacklingsfotboll på amatör- och elitnivå.
  • … bana väg för fotbollsspelare som vill följa sina drömmar och sin passion oavsett vilket land de är födda i och oavsett nationsgränser.
  • … dela erfarenheter och expertis på områden såsom spelares hälsa och säkerhet samt domar-, tränar- och spelarutveckling för att säkerställa att varje lands ”best practise” verkligen är den bästa metoden.
  • … söka nya möjligheter att ge fans upplevelser som är djupare och mer varierande än någonsin, att attrahera nya fans och supportrar till sporten.
  • … att söka intäktsmöjligheter som lyfter alla medlemmar utan att utnyttja någon.

Pierre Trochet, Head of Business Operations för Federation Francaise de Football Americain (FFFA), tackade Ambrosie och CFL för att han fört samman fotbollsledare från runt om i världen.

“Vår sport är den ultimata lagsporten, i vilken ingen kan lyckas på egen hand”, sa Trochet. ”Så det är logiskt att vi går samman för att hitta nya och innovativa sätt att lyfta oss själva genom att lyfta varandra och vår sport.”

”Det som är först ut för den nya alliansen är nu ett möte under 2020 då man också kommer att sätta agendan för gruppens arbete”, sa Ambrosie. ”Vi har inte en ’från toppen och neråt’-approach. Det här är ett samarbete mellan partners som respekterar varandra och framförallt värdesätter vår sport.”

CFL har gått ut med sina intentioner att öka intresset för CFL i världen och för internationella spelare i CFL. Redan idag ökar antalet utländska spelare på de kanadensiska spelarlistorna och man ser gärna att kanadensiska spelare får möjlighet att spela utomlands. Det i sin tur ska ge fler fans och fler affärsmöjligheter för CFL utanför Nordamerika.

Det spelar redan idag spelare som kommer från länder utanför Nordamerika i Kanada och de benämns som globala spelare. Det ska också utökas 2020 från max tre tillåtna till så många som fem globala spelare på spelarlistan.

CFL har arbetat med sina internationella partners för att boka in CFL Combines i vinter på flertalet platser i Europa samt i Mexiko och Japan vilket kommer följas av en ”global CFL draft” i vår.

“Medan vi bygger ett CFL som är både stolt kanadensiskt och djärvt internationellt, vill vi samtidigt arbeta med våra partners och se våra partners samarbeta med varandra för att sporten ska växa överallt där den idag finns”, sa Ambrosie. “Det är vad International Alliance of Gridiron Football handlar om.”

Minette Rogner, ordförande i SAFF.

“Detta är en unik möjlighet för svensk amerikansk fotboll att utvecklas i detta internationella nätverk. Det kommer öppna möjligheter för svenska spelare som vill ta steget och spela amerikansk fotboll på proffsnivå. Samtidigt ser vi med spänning fram emot samarbetet kring viktiga frågor såsom domar-, tränar- och spelarutveckling. Det finns mycket att lära av varandra och de nationer som nu tillsammans skapat detta nätverk har stor erfarenhet“, kommenterade SAFF:s ordförande Minette Rogner.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.