Högdramatiskt EM-kval i Kristianstad

Sverige eller Storbritannien i EM 2020? Lördagens match på Kristianstad Arena blir helt avgörande för vilket land som spelar EM för herrar nästa år. Välkommen till Kristianstad för att på plats heja fram Sverige till seger!

Sveriges herrlandslag inledde EM-kvalet med en övertygande vinst – 20-0 i halvlek blev 34-7 vid full tid mot Ryssland i Moskva. Också Storbritannien slog Ryssland, 34-0 på hemmaplan, vilket gör att när Sverige och Storbritannien ställs mot varandra på lördag så är det i en direkt avgörande match där vinnaren belönas med en biljett till EM 2020.

Sveriges förbundskapten BD Kennedy ser fram emot utmaningen.

– Målet är att nå EM och vi måste vinna denna match för att nå dit – det är svårt att önska sig något mer än så, matcher som denna är varför denna sport är så fantastisk. Vårt motto inför EM-kvalet har varit ”Ett läger, åtta kvartar” och att ta varje på varje möjlighet på vägen dit. Nu återstår fyra kvartar fotboll och vi ser fram emot möjligheten att få spela en match som gäller väldigt mycket mot ett väldigt bra motstånd.

Vad har ni tagit med er från vinsten mot Ryssland?
– Jag är väldigt tillfreds med hur vi presenterande efter bara fyra träningar tillsammans, kombinerat med att vi reste till Moskva samma dag som vi spelade match. Vi behöll fokus på uppgiften och hanterade de distraktioner som alltid uppstår när du reser och spelar på samma dag. Men det viktigaste vi tar med oss är vilket bra lag vi har – vi har en talangfull svensk roster och det visade spelarna mot Ryssland. Vår målsättning var att sätta samman en landslagstrupp med enbart starters och det tycker jag att vi har gjort, de 30 spelare som reste till Ryssland bidrog alla till segern.

Hur ser din analys av matchen ut?
– Försvaret spelade solid fotboll och gjorde det svårt för Rysslands anfall att skapa något framåt. Anfallet flyttade bollen, jag är nöjd med att vi kunde både springa och passa bollen, och att vi hade två QB:s som båda producerade framåt. Och vårt special teams var effektiva och satte egna poäng på tavlan.

Och nu väntar Storbritannien på lördag. Vilken koll har ni på dem?
– Vi har studerat deras EM-kvalmatch mot Ryssland, och de imponerade. De kunde etablera ett starkt springspel kombinerat med ett solitt passningsspel. De har två duktiga QB:s som både kan flytta bollen. I försvaret är de snabba och atletiska. Hela laget imponerande mot Ryssland.

Vad blir viktigaste för Sverige på lördag?
– Som alltid finns nyckeln till seger på linjerna. Det lag som kan ta kommandot där och vinna striden om linjen kommer ha bäst chans att vinna matchen. Men vårt fokus ligger helt på vår egen prestation snarare än på vilka vi möter. Vi måste hålla i bollen i anfallet och skapa turnovers i försvaret, gör vi det har vi en bra chans att vinna matchen.

Hur är läget i laget inför matchen?
– Laget kompletteras med ett par spelare som inte kunde resa med till Ryssland, så vårt djup kommer vara bättre i denna match, det kommer hjälpa oss. Helt avgörande på lördag blir dock att varje enskild spelare kommer till matchen redo att bidra direkt från avspark. Varje spelare i truppen måste producera som en startspelare.

Matchen sparkar av på Kristianstad Arena lördagen den 2 november kl. 14. Entré 80 kr, under 16 år gratis inträde! Köp din biljett till matchen

Här hittar du hela den svenska rostern till matchen

Kan du inte se matchen på plats i Kristianstad går den också att se live på solidsport.com

Heja Sverige!