Svensk seger i britt-sommarvärme

Sveriges herrar studsade tillbaka efter debaklet mot Finland förra lördagen (0-37) och besegrade Storbritannien i träningslandskampen i amerikansk fotboll med 15-12 (15-6).

Lika nedstämd som förbundskapten Andreas Ehrenreich var efter förra lördagens match i regn och kyla på Grimsta Arena i Stockholm, lika upprymd var han efter segern mot britterna på ett varmt (så länge solen var uppe) Valhalla IP i Göteborg.

– Jag fick de svar jag ville ha, vilka som tar ansvar och spelar för kungen, drottningen och fosterlandet – och för sin hemmaklubb och för amerikansk fotboll i Sverige.

– Jag tycker också att vi satte våra playmakers i spel på ett helt annat sätt än förra veckan.

Britterna tog ledningen med 6-0 i första quartern av fyra, men Sverige reste sig och gick till pausvila i ledning 15-6, bland annat tack vare bra positionsspel, bra passningsspel och aggressivt försvarsspel.

Slutet blev dramatiskt. Britterna erövrade bollen på Sveriges planhalva och var på väg att närma sig det svenska målområdet för en touch down när 20 sekunder återstod. Men då klev hemmaspelaren Dan Jörneklint, Göteborg Marvels, in i handlingen och sackade britternas quarterback, det vill säga nådde fram till honom och fick ned honom på marken utan att britten hann passa bollen.
Stort jubel bland de 1 017 på läktarna!

En annan hemmaspelare, Jonathan Andersson, en av Sverige två quarterbackar, fick beröm av förbundskapten Ehrenreich.

– Det är kul att spela inför hemmapublik, och inställningen var en helt annan idag än förra veckan. Nu ville vi verkligen det här och också ta revansch, säger Jonathan Andersson som gärna spelar i Superserien med sitt Marvels nästa år.

Göteborgarna har en plats tack vare att de vann division 1-finalen, men det är mycket som ska fungera – inte minst organisatoriskt och ekonomiskt – så det är långt ifrån säkert.

Text: Thomas Björn
Foto: Mattias Svanholm, SOG Digital Design

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.