Svensk EM-premiär mot hemmanationen Storbritannien

Idag sparkar EM för damer av i Leeds med matcherna Finland-Österrike och Sverige-Storbritannien. För svensk del väntar en tuff utmaning direkt mot favorittippade Storbritannien. Avspark på John Charles Centre for Sport kl. 19 lokal tid, kl. 20 i Sverige.

Det svenska landslaget, med 43 spelare från sex olika föreningar, anlände i Leeds under söndagen, och genomförde under eftermiddagen ett lättare träningspass på idylliska Headingley Campus tillhörande Leeds Beckett University.

Idag drar så turneringen igång på riktigt, och öppningsmatchen är Finland mot Österrike kl. 15 lokal tid. Kl. 19 lokal tid, kl. 20 i Sverige, är det dags för Sverige att slänga sig in i hetluften då man sparkar av mot hemmanationen Storbritannien.

Samtliga matcher spelas på John Charles Centre for Sport, tidigare South Leeds Stadium och direktsänds på Youtube.

Sverige har ännu inte besegrat Storbritannien på damsidan, samtliga tre tidigare möten har slutat med brittiska segrar. Förhoppningsvis bryts den trenden ikväll. Den svenska förbundskapten Christian Forsman är förhoppningsfull, och är nöjd med förberedelserna och den svenska truppen som är på plats i Leeds.

– Utifrån de förutsättningar vi har haft tycker jag vi har gjort det bra. Det är alltid tufft med en säsong som precis är avslutad, och inte veta exakt vilka spelare som är hela och friska och ”good to go”. Men vi har haft tur i år och har inte alls haft lika mycket skador som tidigare, så till 99 % är vi här med den trupp som vi ville ha.

Vi har ännu inte besegrat Storbritannien, men vi spelade t.ex. jämnt med regerande Europamästarna Finland i senaste Finnkampen. Hur skulle du beskriva utvecklingen i laget?
– Vi har förbättrat oss på all nivåer, framförallt är det den fysiska aspekten som är betydligt bättre, på alla positioner, nu än tidigare. Den grupp som förändrats mest är ”skill-gruppen” i anfallet som jag tycker har tagit stora kliv och nu ger oss möjlighet att kunna spela än annan fotboll än tidigare, en fotboll som öppnar upp fler möjligheter i anfallsspelet.

Storbritannien i premiären, hur ser du på dem?
– De är favoriter i turneringen av en anledning. De är duktiga, spelar aggressivt och fysiskt. Men jag tycker vi har spelarmaterialet som krävs för att vinna och då är det upp till oss coacher att sätta oss i situationer där tjejerna får chansen att lyckas. Gör vi det kan det gå bra.

Karin Ullén, utsedd till matchen bästa spelare både i senaste landskampen som Sverige har spelat och i senaste SM-finalen ser fram emot att turneringen ska dra igång.

– Vi har förberett oss för det här sedan förra hösten, och nu är det äntligen dags. Det är lite pirrigt, så det ska bli skönt att få gå in på planen, köra de första spelen och komma in i det.

Vad krävs av Sverige för att kunna besegra Storbritannien ikväll?
– Det krävs en jätteprestation, att vi går in med pondus och är aggressiva direkt både på anfallet och i försvaret. Att vi tar an oss rollen som farliga underdogs, spelar orädda, gör det vi är bra på och inte krånglar till saker. Att göra det vi kan göra tillsammans.

Hur tänker man kring en sådan här turneringen där det är tre matcher på en vecka som väntar?
– I och med att att upplägget är som det är, där det inte är ett gruppspel och sen slutspel utan en rak tabell så måste vi gå 100 % direkt. Vi får tuffast möjliga motstånd och det är bara att gå ”all in”. Sedan får vi vila och ge 100 % på onsdag, och 100 % på lördag igen. Full fart.

Efter Storbritannien väntar för svensk del Finland den 14 augusti och Österrike den 17 augusti. Turneringen spelas som ett gruppspel där alla lag möter varandra och där vinnaren av tabellen tar hem EM-guldet.

Heja Sverige!

Svenska starters mot Storbritannien

OL 50 Alexandra Törnstrand
OL 51 Frida Olsson-Granlund
OL 53 Ida Handel
OL 55 Elin Thimfors
OL 70 Johanna Enoksson
WR 80 Moa Hansson
WR 81 Hanna Karlsson
WR 82 Emma Sandsjö
WR 84 Karin Ullén
QB 10 Linda Johansson
RB 8 Anna Hedström

DL 5 Sara Lidner
DL 44 Yasmin El-Messaoudi
DL 92 Matilda Törnebladh
DL 95 Johanna Aspenberg
LB 30 Gabriella Brönnegård
LB 34 Jenika Hedman
LB 46 Tove Hedengren
DB 12 Hedvig Palocci
DB 20 Amanda Åslund
DB 24 Elin Persson
DB 33 Jenny Gramenius

Sveriges roster mot Storbritannien

1 Nathalie Bengtsson
2 Matilda Svensson Duric
5 Sara Lidner
6 Moa Toll
7 Mallory Fraiche
8 Anna Hedström
9 Alma Gustafsson
10 Linda Johansson
12 Hedvig Palocci
20 Amanda Åslund
21 Sabina Rydberg
22 Minmin Zhao
24 Elin Persson
30 Gabriella Brönnegård
31 Tilde Vitek
32 Rebecka Winberg
33 Jenny Gramenius
34 Jenika Hedman
39 Heidi Svensson Duric
40 Elin Luuk
44 Yasmin El-Messaoudi
46 Tove Hedengren
50 Alexandra Törnstrand
51 Frida Olsson-Granlund
53 Ida Handel
55 Elin Thimfors
56 Julia Olsson
60 Desirée Strömberg
65 Angelica Thingstad
69 Jonna Didriksson
70 Johanna Enoksson
80 Moa Hansson
81 Hanna Karlsson
82 Emma Sandsjö
84 Karin Ullén
87 Teresia Keskitalo
88 Linn Stridsman
89 Sara Wikström
91 Marie Mardirossian
92 Mathilda Törnebladh
94 Caroline Dahlén
95 Johanna Aspenberg
99 Veronica Nikeus

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.