Storartad premiärseger mot Storbritannien i EM – nu väntar Finland

Sverige besegrade hemmanationen tillika storfavoriten Storbritannien med 9-6 (6-0) i en bragdartad insats i EM-premiären i Leeds under måndagskvällen. Karin Ullén stod för samtliga Sveriges poäng i matchen och Matilda Svensson Duric tog en matchavgörande interception i slutsekunderna. Efter premiärvinsten väntar nu ärkerivalen Finland för Sverige, en match som spelas på onsdag kl. 15 lokal tid.

Matchstatistik
Bilder från matchen
Se hela matchen i efterhand

Från tisdag morgon är det fullt fokus på Finland, men måndagskvällen den 12 augusti 2019 var ett tillfälle att glädjas åt en en fantastisk insats av det svenska damlandslaget som skrällde mot hemmafavoriten Storbritannien i EM-premiären i Leeds. Att matchen var spännande och dramatiskt ända fram till slutsekunderna gjorde inte kvällen sämre för de som tittade på.

Matchen, som inledningsvis spelades i kvällssol och 18 grader i Leeds, började bra för svensk del. Man sätter stopp för Storbritanniens springspel – där nummer 21, blixtsnabba Ruth Matta, är ett ständigt hot matchen igenom – långt ner på svensk planhalva. Och när Sveriges anfall tar över bollen för första gången i matchen så tar det bara tre spel innan Karin Ullén tar emot en kort passning från Linda Johansson, vänder upp och springer ifrån alla längs med vänsterkanten hela vägen in i brittiskornas målområde. 6-0 Sverige efter en perfekt svensk matchinledning, även om extrapoängsförsöket misslyckas.

Andra kvarten blir utan poäng – Sverige spelar bra försvar men har svårt att flytta bollen i anfallet. Storbritannien får en sista chans innan den första halvleken är över, men en interception av Sveriges Elin Persson säkerställer att Sverige är i 6-0-ledning i halvtidspausen.

Sverige ser ut att tar över matchen i den tredje kvarten, och springer tungt bakom Minmin Zhao och en stark offensiv linje. Men Sveriges första drive i den andra halvleken stannar på Storbritanniens 10-yardslinje, och strax därefter får ovan nämnda Ruth Matta sin stora lucka i matchen. Ingen svenska hinner ifatt Matta när hon 76-yards senare har gjort ställningen oavgjord, 6-6. Mer glädjande för svensk del är att extrapoängsförsöket misslyckas, vilket gör att ställningen är 6-6 när vi ger oss in i matchens avgörande fjärdedel.

I den fjärde kvarten är det fortsatt Sverige som håller i taktpinnen. På fjärde försöket med 8 yards kvar att gå från Storbritannien 23-yardslinje väljer förbundskapten Christian Forsman att försöka med ett field goal – men Karin Ulléns spark är 5 yards för kort. Karin får dock sin revansch bara några minuter senare: hennes 25 yards field goal går kassaskåpssäkert rakt i mitten av målstolparna, vilket ger Sverige tillbaka ledningen, 9-6.

Men Storbritannien ger sig inte och på matchens sista drive flyttar de bollen långt ner på svensk planhalva. Två gånger om konverterar man fjärde försök till ”fyra nya” och de flyttar bollen hela vägen ner till Sveriges 2-yardsline med 50 sekunder kvar av matchen. Men Sveriges försvar spelar bra genom hela matchen och går ni och avgör.

Först sätter Elin Thimfors och Alma Gustafsson stopp på ett brittiskt springspel och när Storbritannien – utan timeouts och med runt 30 sekunder kvar – istället försöker passa bollen så finns Matilda Svensson Duric när och kan ta en interception som säkrar den svenska segern. QB Linda Johansson får på matchen sista spel sätta ett knä i marken och se hur lagkamraterna rusar in på planen samtidigt som domaren lyfter bollen mot en brittiska natthimlen vilket förkunnar att matchen är över.

Mer dramatisk än så här är det svårt att föreställa sig en öppningsmatch i EM, och Sverige har fått en drömöppning på turnering, tillika sin första vinst mot Storbritannien på damsidan. Hela det svenska laget imponerade, med Karin Ullén som en X-faktor i anfallsspelet och ett försvar som håll emot hela matchen.

Sverige och Finland – som premiärvann mot Österrike med hela 50-0 – har nu efter den första omgången matcher i EM full pott, medan Österrike och Storbritannien är utan poäng. Nästa omgång matcher spelas på onsdag, då det är just ärkerivalen Finland som väntar för svensk del, medan Storbritannien får chansen till revansch mot Österrike.

Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.