Superserien Dam 2021: Jönköping Spartans

Lördagen den 21 augusti sparkar Superserien Dam av säsongen 2021. Här tittar vi närmare på de tre lag som deltar i serien, och andra lag ut är nykomlingen Jönköping Spartans.
Foto: Marcus Vilson

Fredrik Bengtsson, huvudtränare för Jönköping Spartans, hur har förberedelserna inför säsongen sett ut?
– Det känns verkligen skönt att säsongen äntligen står för dörren. Men länge kändes det väldigt tufft. Både för klubben, ledarstaben och spelarna. Ovissheten kring när vi kunde planera att starta säsongen har så klart inte varit positivt för oss. Men vi får trösta oss med att det har varit lika för alla. Som grädde på moset har vi varit tvungna att byta anläggning temporärt. Det har inte fört något positivt med sig överhuvudtaget och har blivit en onödig energitjuv i uppladdning av den här säsongen. Men vi väljer att försöka se förbi det och blicka framåt med positiva ögon.
– Det är en utmaning för oss som lag, men också klubben som organisation att ta klivet upp i Superserien och vara med och slåss om SM-gulden. Det krävs mer förberedelser och en större organisation runtomkring. Men självklart är det roligt att satsa och bygga ett lag och organisation som ska vinna.

Hur ser du på er trupp inför säsongen?
– Jönköping Spartans anno 2021 är ett starkt lag med mycket erfarenhet och rutin. Men också en stor vilja att utvecklas och bli bättre. Laget har både en bra spets och en stark bredd, vilket kommer bli viktigt längre fram under säsongen. Vi har haft förmånen att kunna plocka in en del importer till laget för att öka både spetsen och bredden ytterligare och utöver detta har vi ett farmaravtal med Göteborg Marvels som innebär att spelare från Marvels med ambitionen att spela i Superserien och utveckla sin fotboll har möjligheten att göra det tillsammans med oss. Målsättningen är final och givetvis SM-guld!
– Känslan är att laget är välbalanserat med matchvinnande egenskaper både på offense och defense. Mathilda Törnebladh på defensiva linjen är troligen bättre än någonsin, vilket kommer spela stor roll för oss. Offensivt har det spelat en stor roll för oss att vi kunnat täcka upp förlusten av Mallory Fraiche med den väldigt duktiga och erfarna quarterbacken Julia Schlatow från Tyskland. Vår rutinerade wide receiver Hanna Karlsson finns kvar i truppen med sitt lugn och klockrena händer. Tillskottet av två av Sveriges bästa defensiva backar i Emma Benndorf och Amanda Åslund har lyft vårt secondary i försvaret till nästa nivå, vilket kommer vara viktigt.

Hur ser coachstaben ut kring laget i år?
– Vår coachstab i år är intakt från förra året. Samtliga är kvar i laget, även om några ansvarsområden har ändrats. Förra året agerade Mallory Fraiche som spelande OC. I år tar hon rollen som offensive quality controller istället och Héctor Cardenas har ansvaret som offensiv koordinator. Sara Wikström är kvar som coach för wide receivers och Jimmy Carlsson ansvarar för både offensiva och defensiva linjen. En bra och harmonisk grupp som har högt i tak och jobbar mot ett och samma mål tillsammans.

Hur ser du på era motståndare i serien, Carlstad och Örebro?
– Först och främst, senast vi var i Superserien 2019 var vi inte alls lika förberedda som vi är i år. Vi lärde oss mycket utav det och vet vad som krävs. Carlstad Crusaders mötte vi senast det året på hemmaplan och vi var då snubblande nära en seger.  De är ett väldigt bra lag, väldigt svåra att möta. De kan anfalla med knivskarp finess både längst marken och i luften. De besitter individuell skicklighet som få andra lag i Europa. Där blir det viktigt för oss att hitta svaren för hur vi ska stoppa Karin Ullén. Lägg där till importer från bland annat Finland med lång erfarenhet både på klubb- och landslagsnivå. Vår uppgift blir att låsa ner deras offensiv med vår aggressiva och snabba defensiv. Det blir en kamp om line of scrimmage, var så säkra! Crusaders är absolut ett lag som kommer vara i finalen.
– Örebro är ett lag som vi känner till väl. Vi har mött dem många gånger och det är alltid tuffa och hårda matcher. Black Knights spelar en fysisk fotboll med tuffa tag. Deras signum genom åren har varit en stark och stabil box, både offensivt och defensivt, med bland annat Sara Lidner och Tove Hedengren i spetsen. Hur årets upplaga av Black Knights är utformat är ännu lite oklart. Det har varit tyst runt laget på försäsongen med enstaka värvningar från Spanien. Det blir sannerligen spännande att se hur Örebro Black Knights coacher valt att disponera laget i Superserien 2021.

Fakta Jönköping Spartans, Superserien Dam 2021

Ledarstab

HC/DC Fredrik Bengtsson
OC/RB Héctor Cardenas
OL/DL Jimmy Carlsson
QB/OQC Mallory Fraiche
WR Sara Wikström

Spelarförluster

QB Mallory Fraiche, avslutat spelarkarriären
OL Hilda Bengtsson, avslutat spelarkarriären
LB Angelica Vecchiattini, avslutat spelarkarriären
FB Elina Nilsson, resa
WR Emilia Öberg, avslutat spelarkarriären
WR Alva Öberg, avslutat spelarkarriären

Nytillskott

OL Linnéa Lackmar, egen produkt
WR Ella Nordgren, egen produkt
DB Emma Benndorf, Arlanda Jets
DB Amanda Åslund, Stockholm Mean Machines
QB Julia Schlatow, Hamburg Amazons
OL Minna Laitila, Seinäjoki Crocodiles
OL Idamaria Isoviita, Seinäjoki Crocodiles
OL Ninni Mäkinen, Turku Trojans
LB Lillian Nuutinen, Seinäjoki Crocodiles
WR Émeline Dodard, Paris Dragons
DL Sophie Hamon, Paris Dragons

Spelartrupp

QB Julia Schlatow
QB Matilda Svensson Duric
WR Hanna Karlsson
WR Émeline Dodard
WR Mia-Berentje Land
WR Johanna Sporrong
WR Victoria Dahlquist
WR Ella Nordgren
RB Kajsa Mattsson
RB/DL Greta Helleblad
OL Agnes Jürss
OL Linnea Lackmar
OL Kathleen Merbach
OL/DL Iidamaria Isoviita
OL/DL Ninni Mäkinen
OL/DL Minna Laitila
DL/OL Mathilda Törnebladh
DL/OL Sophie Hamon
DL Felicia Stenman
LB Heidi Svensson Duric
LB Matilda Liljegren
LB Lillian Nuutinen
DB Emma Benndorf
DB/RB Emma Carlsson
DB Amanda Åslund
DB/WR Katarina Stekovic
DB/WR Jenny Jonsson

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.