Superserien Dam 2021: Örebro Black Knights

Lördagen den 21 augusti sparkar Superserien Dam av säsongen 2021. Här tittar vi närmare på de tre lag som deltar i serien, och vi avslutar mot fjolårsfinalisterna Örebro Black Knights.
Foto: Jonas Domfors

Per Larsson, huvudtränare för Örebro Black Knights, hur har förberedelserna inför säsongen sett ut?
– Säsong 2021 började likande 2020 med flyttad säsongspremiär till hösten, men nu är vi här. ”ÄNTLIGEN” som Fylking skulle uttryckt sig.  Inför säsongen så var ambitionen att Superserien dam skulle utökas till fem lag. Denna ambition höll dock inte hela vägen och vi fick tidigt se tapp av lag där först anrika Arlanda tidig kastade in handduken vilket lämnade ett stort håll där Stockholm nu inte längre är representerade bland Superserielagen. Vi hoppas för sportens bästa att vi snart har ett Stockholmslag tillbaka i högsta serien. Nästa lag som tyvärr var tvungna att lämna var Västerås och vi hoppas att snart se båda föreningarna tillbaka i ”finrummet”.

Hur ser du på er trupp inför säsongen?
– Precis som övriga föreningar så har de senaste två åren varit tuffa ur rekryteringssynpunkt. Detta pga. av restriktioner som begränsat möjligheterna till Öppna träningar men dessutom har effektiva rekryteringsmarker och naturliga mötesplatser som till exempel universitetet påverkats kraftigt av Covid-19. Men vi ser framåt och hag glädjande nog märkt ett bra intresse bland yngre tjejer som finns i juniorleden inom föreningen som kommer ansluta för framtiden. Det har även i samband med att restriktionerna lättats, att börja dyka upp ”rookies” som kommer ner och visar att Örebro innehåller väldigt många duktiga idrottstjejer.
– I stort sett ser vi samma kärntrupp i Örebro den här säsongen som den som fanns 2020. Vi har haft några tyngre tapp där spelare lagt skydden på hyllan.  Av dessa kan nämnas Andrea Oroz (OLB), Teresia Keskitalo (WR/DB) samt Caroline Gerelius (OL). Av fjolårets lag så saknas också majoriteten av de importer som fanns med i slutet av 2020. Några ”rookies” har tillkommit och tidigare spelare har fått på sig skydden igen vilket gör att truppen håller samma storlek som förra säsongen.
– Inför årets säsong har också några nya importer tagits in i form av Laura Martinez Finaga och Cristina Gomez för att ge truppen en extra boost, fylla behov samt ge truppen en större bredd. Dessa har under en tid kunnat träna med laget för att kunna skapa en symmetri i truppen. Sedan tidigare så var det klart att Fransizka Busche skulle återvända efter att ha spelat i laget redan 2020. Dörren är inte stängd för att fler kan ansluta till truppen men det är något som tiden får utvisa.

Hur ser coachstaben ut kring laget i år?
– Inom staben har en förändring skett då ny OC i Sebastian Nilsson tillkommit, ett namn inom herrfotbollen som snart kommer blir detsamma inom damfotbollen som coach.

Hur ser du på era motståndare i serien, Carlstad och Jönköping?
– Nykomlingen Jönköping visar att de på allvar hör hemma i Sveriges högsta serie, en stabil kärntrupp har spetsats med fina namn på importsidan. De var dominanta i division 1 och det ska bil en spännande utmaning att möta dem igen. Laget har dessutom ett farmaravtal med Göteborg Marvels och kommer därför att som nykomling sticka ut med troligtvis störst trupp till i praktiken varje match. Att bedöma dem är givetvis svårt innan man har sett dem spela. Men som tidigare nämnts så har man ett flertal landslagsspelare i truppen (som till exempel systrarna Duric och Mathilda Törnebladh) samt plockar in hela sju7 importspelare (inklusive det Örebro-bekanta ansiktet Julia Schlatow) till laget. Vi trodde att vi satte ett svårslaget rekord under 2020 gällande antalet importer men fick se oss tangerade direkt. Det ska bli riktigt spännande att följa mötet mellan Jönköping och Carlstad i den andra omgången av serien och att då få se vad HC Fredrik Bengtsson och hans Spartans kommer att bjuda på.
– Carlstad står som regerande mästare med sedan tidigare bra organisation och mycket kompetent stab. Laget har som många andra, tappat spelare pga. olika orsaker. Kärntruppen är dock intakt och innehåller flertalet stora namn såsom bland annat Linda Johansson, Karin Ullén och Elin Thimfors. Laget må vara få till antalet men kvaliteten på spelarna är väldigt hög. Över hälften av spelarna var med och tog EM-silver 2019. Dessutom ansluter fyra finska landslagsspelare en bit in i serien. Carlstad Crusaders med HC Christian Forsman i spetsen kommer att få bära favoritstämpeln 2021. De spelar ett mycket varierat och effektivt anfall med många vapen samt ett solitt försvarsspel som inte ger någonting gratis.

Hur ser målsättningen med säsongen ut?
– Örebros stab och lag har målet SM-guld, vi vill inte vara tvåa som tidigare år. Hårt arbete har lagts ner under försäsongen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för detta. Det är med stort hjärta och kampvilja som vi kliver in i säsongen 2021. Vi ser fram emot ett möte med Carlstad som alltid är tuffa, välcoachade och vi förväntar oss att ni får se damfotboll av högsta klass

Fakta Örebro Black Knights, Superserien Dam 2021

Ledarstab

HC/DL/ST Per Larsson
OC/OL Sebastian Nilsson
DC/LB Henrik Dahl
DB Jennifer Bergman
RB Jens Biteus
QB/WR Daniel Rödjemyr
Materialförvaltare Olle Lundstorp
Lagledare Thomas Larsson

Spelartrupp

Emilia Aaltonen
Fredrica Ahlin
Linn Amundsson
Sofia Appelros
Johanna Aspenberg
Franziska Busche
Caroline Dahlén
Isabelle Enggren Björkstrand
Anna Eriksson
Laura Finaga
Cristina Gomez
Tove Hedengren
Jenika Hedman
Maja Larsson Näsman
Sara Lidner
Elin Luuk
Linnea Luuk
Melina Malaxos
Veronika Nikeus
Wilma Norlin
Elin Persson
Natalie Sandén Erensjö
Nova Sernler
Svea Sköld
Alexandra Törnstrand
Tilde Vitek
Linda Widberg
Frida Åkesson

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.