Superserien Dam 2021: Carlstad Crusaders

Lördagen den 21 augusti sparkar Superserien Dam av säsongen 2021. Här tittar vi närmare på de tre lag som deltar i serien, och först ut är regerande svenska mästarna Carlstad Crusaders.

Christian Forsman, huvudtränare för Carlstad Crusaders, hur har förberedelserna inför säsongen sett ut?
– Först och främst känns det väldigt roligt att säsongen snart är igång! Vi är ju inne på andra året med en flytt av säsongen vilket har inneburit ändringar och dubbelarbete vilket har varit en utmaning motivationsmässigt för både spelare och stab. Så nu känns det extra bra att få köra igång det som påbörjades för 10 månaders sen.

Vilka är de stora utmaningarna ni står inför för att kunna försvara SM-guldet från fjolåret?
– Är vi tillräckligt hungriga? Är vi tillräckligt förberedda? Kommer vi att få ihop laget med så stora spelarförluster och kommer de nya som kommer in hitta sin roll och lära sig systemet?

Hur ser du på er trupp inför säsongen?
–Vi har haft stora spelartapp inför säsongen som gör att vi saknar både bred och djup i truppen. Även staben har haft en hel del rotation på namn. Jag upplever att vi efter mycket jobb fått ihop det bra och kan ställa ett slagkraftigt lag på planen även i år och målsättningen kan aldrig vara lägre än fjolårets resultat, så SM-guld är det vi tror på och vi kommer jobba hårt för att behålla bucklan i Karlstad ett år till.
–I Carlstad har den stora utmaningen varit att rekryteringen av nya spelare varit mer eller mindre obefintlig de senaste två åren då restriktioner gjort det svårt att arrangera prova-på-dagar och utan egna ungdomslag på damsidan har vi endast fått upp två spelare från vårt U-15 lag som kommer finnas med i under årets säsong. Då det varit svårt att få in nya i sporten, kombinerat med att det finns en rekryteringspolicy mellan klubbarna som innebär att vi inte öppet rekryterar av varandra för att behålla bredd och ge nystartade lag en chans att etablera verksamhet, har vi valt att försöka fylla luckorna med spelare från utlandet för att få ihop ett lag till årets säsong.

Hur ser coachstaben ut kring laget i år?
– Vi tappade flera namn inför säsongen som gjorde ett bra jobb under fjolåret, och arbetet med att ersätta dem har inte varit en dans på rosor. Men vi är väldigt glada över att kunna presentera Daniel Stiglert, som tillsammans med Kristoffer Hellborg, kommer ta hand om den defensiva linjen. Båda har mångårig erfarenhet av linjespel i både junior- och seniorspel. Crusaders-legenden Patrik ”PG” Gustavsson tar över som RB-coach, få i Sverige har varit med runt fotbollen längre än honom. Och Jacob Dahre kommer med sin energi och kunskap skapa en bra mix och harmoni i QB/WR-gruppen.

Ni möter två lag i serien i år. Hur ser du på Örebro och Jönköping?
– Vi har under de senaste tre åren haft våra tuffaste matcher mot Örebro Black Knights och jag har svårt att tro att det blir annorlunda i år. Vi räknar med att deras defense kommer vara deras starkaste lagdel där dom verkar få behålla stommen spelarmässigt och kommer ledas av Tove Hedengren och Sara Lidner som bidra med ett fysiskt spel. Vi skjuter lite i blindo i första omgången och får se till att vara på tårna från start och spela smart med våra beslut och minimera risker.
– Örebros offensiv har en större utmaning framför sig då QB Julia Schlatow lämnat för Jönköping och den stora frågan är ju vem som ersätter? Det ryktas även om spelartapp på både OL och WR vilket gör att vi omöjligt kan veta hur de tänker fördela bollen… Det kommer även bli intressant att se vad deras nya OC Sebastian Nilsson kommer att spela för anfall och hur han kommer använda deras stjärntillskott Cristina Gomez som ska vara en av Europas bästa spelare.
– Jönköping å sin sida tar steget upp i Superserien i år och det är svårt att sia om var de står. Många importer, ihop med svenska övergångar, rör runt i grytan. Laget har under två års tid dessutom spelat med nio spelare på plan i Division 1, vilket gör det svårt att förbereda sig inför dem – med elva spelare på plan blir det något helt annat. Men det finns mycket talang i deras offensiv som öste in poäng ifjol. Duon Hanna Karlsson och Julia Schlatow är något vi måste ha ett svar på. Vi behöver även ha en plan för Mathilda Svensson Duric som RB. Defensiven är mer av en gåta, men Mathilda Thörnblom ser ut att vara i bättre form än någonsin och kommer garanterat skapa en del problem i mitten på deras DL.

Fakta Carlstad Crusaders, Superserien Dam 2021

Ledarstab

HC/OC Christian Forsman
OL Linus Jakobsson
RB Patrik Gustavsson
QB/WR Jacob Dahre
DC/DB Olof Folkunger
DL Daniel Stiglert, Kristoffer Hellborg
LB Martin Ullbrant
Fys Daniel Juhlin

Sportchef Johanna Damström
Sportgrupp Chatarina Juhlin
Lagledare Jessie Gustavsson
Sportgrupp/Materialare Hans Cullberg
Filmansvarig Ola Thimfors

Spelarförluster

RB Martina Olsson, slutat
OL Marcela Wattring, slutat
OL Emelie Winslow, sabbatsår
DL Marina Möller, slutat
OL Jessie Gustavsson, slutat
OL Ida Handel, ryggoperation
DB Dayany Duarte, slutat
WR Malin Karlsson, slutat
OL Julia Enoxon, långtidscovid
QB Sydney Green, spelar för Birmingham Lions
OL Robyn Steward, spelar för Leeds Chargers
LB Svea Sköld, spelar för Örebro Black Knights
RB Sofia Larsson, handoperation
RB Beatrice Lundstorp, slutat
DB Hanna Fischer, slutat

Nytillskott

LB Julia Werselius, egen produkt
DL Alva sköld, egen produkt
OL Anni Alanko, Wasa Royals
OL Anna-Kaisa Saarenpää, Helsinki Wolverines
OL Heli Runto, Turko Trojans
QB Emilia Räty, Tampere Saints
RB Tytti Kuusinen, Helsinki Wolverines
DB Hedvig Palocci, Arlanda Jets
DB Lovisa Werselius, tillbaka från lumpen
OL Desiree Strömberg, comeback

Spelartrupp

QB/WR Linda Johansson
QB Emilia Räty
WR Karin Ullen
WR Moa Hansson
WR Emma Sandsjö
RB Anna Hedström
RB Tytti Kuusinen
OL Elin Thimfors
OL Frida Olsson Granlund
OL Anni Alanko
OL Anna-Kaisa Saarenpää
OL Heli Runto
OL Nathalie Bengtsson
OL Desiree Strömberg
DB Therese Helgman
DB Lovisa Werselius
DB Hedvig Palocci
LB Chatarina Juhlin
LB Gaby Knops
LB Julia Werselius
LB Alma Gustavsson
DL Jonna Didriksson
DL Greta Munters
DL Amanda Littorin
DL Alva Sköld
DL Emma Englund

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.