Stabil seger mot Australien i junior-VM

Sverige dominerade stort i den första halvleken mot Australien och ledde i halvtid med 13-0. I den andra kom Australien tillbaka, men Sveriges 19-6-seger var aldrig hotad. I och med segern, och USA:s förlust mot Mexiko senare under dagen, är det just USA som Sverige möter i bronsmatchen i junior-VM för herrar i Mexico City nu på söndag.

Sverige började matchen, som sparkade av kl. 10 lokal tid på Estadio Olímpico Universitario i Mexico City, bra och redan på lagets första drive hittar QB Dennis Isberg fram till WR Michael Cox målområdet och Sverige tar ledningen med 6-0. Vilket blir 7-0 efter en lyckad extrapoängsspark av Karl Berg.

Det svenska försvaret gav inte Australiens försvar några luckor under den första halvleken och i början av den andra kvarten kan Sverige utöka sin ledning till 13-0 genom RB Jonathan Gustafsson som trycker in bollen från 1 yard ut bakom en stark svensk offensiv linje.

13-0 är resultatet i halvtid och känslan är att ledningen hade kunnat vara betydligt större om Sverige hade omsatt spelövertaget i fler poäng. Särskilt Sveriges försvar – med bra spel över hela den defensiva linjen ledd av Teo Falk, Sebastian Nilsson Bergström, Adam Segerlund och Adam Bender – gav aldrig Australiens anfall tid att andas under halvleken.

Men efter halvtidspausen, där Sverige i omklädningsrummet pratade om att fortsätta trycka på och att trötta ut motståndarna, är det istället Australien som tar över taktpinnen, om än tillfälligt. En lång TD-rush på deras andra spel i halvleken gör ställningen till 13-6, och en interception av Sverige ger direkt tillbaka bollen till Australien. Men tidigare nämnda långa rush är det enda större offensiva spel Sveriges försvar släpper till i matchen, och mer skapar inte Australien.

Istället är det Sverige, återigen genom Jonathan Gustafsson, som först får till ett långt springspel längst med vänsterkanten, och senare på samma drive kan springa in Gustafssons andra och Sveriges tredje touchdown för matchen. Detta gör ställningen till 19-6 med drygt nio minuter kvar.

Poängmässigt är inte ledningen så stor, men spelmässigt har Sverige kontroll på läget. Medan Sveriges anfall springer ut klockan är Australiens dito oförmögna att göra något framåt, och ett stort jubel bryter ut på den svenska sidlinjen när domaren blåser av matchen och Sveriges första seger i junior-VM 2018 är ett faktum.

När Mexiko senare under dagen besegrar USA med 33-6 står det dessutom klart att Sverige nu på söndag spelar om bronsmedaljen i detta VM mot självaste USA, en riktig höjdarmatch att se fram emot!

Till matchens bästa spelare i Sverige utsågs linebacker Alex Gudding från Carlstad Crusaders, ett pris han mottog från en representant från den svenska ambassaden i Mexiko.

Hela matchen (med spansk kommentator) går att se i efterhand här. Bilder från matchen går att se på SAFF:s Facebook, Versan SportDicassSports, Grecia RC fotografía.

Läs mer om denna och alla övriga matcher i turneringen hos American Football International.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.