Rikard Hellgren dömer junior-VM i Mexico City

Juniorlandslaget är inte den enda svenska representanten i den pågående VM-turneringen i Mexico City. Också domaren Rikard Hallgren finns på plats och dömer på söndag sin tredje match i turneringen.

Rikard Hellgren är en av tio svenska internationella amerikanska fotbolls-domare, men ensam om att vara på plats och döma matcher i junior-VM för herrar som just nu pågår i Mexico City. I premiäromgången den 14 juli var han en av domarna i matchen mellan Mexiko och Japan, och i den andra omgången var han med och dömde mötet mellan Kanada och Japan.

Hur är det att döma matcher på Estadio Olímpico Universitario i Mexico City?
– Det är väldigt häftigt att vara här och det är en mäktig arena. Jag dömde Mexiko i första matchen och då var det mycket folk utanför arenan redan klockan 9 på morgonen och fullt ös på läktaren. Det är oerhört inspirerande att vara en del av en internationell turnering på detta sätt.

Är det någon skillnad att döma internationellt jämfört med hur det är hemma i Sverige?
– När väl fotbollen är igång är det sig likt. Sedan är det förstås en skillnad i att man inte är lika van vid kollegorna här och att coacherna du kommunicerar med har olika bakgrunder och erfarenheter.

Du dömer en match till?
– Ja, i placeringsmatcherna på söndag är jag med och dömer en av dem. Men vilken har vi inte fått reda på ännu.

Hur skulle du sammanfatta din upplevelse så här långt?
– Otroligt lärorikt! Vid middagsbordet tidigare idag fanns det en National Championship-ring och en Orange Bowl-ring och domare som har dömt på en mycket hög nivå. De ger väldigt mycket feedback på allt vi gör och jag lär mig mycket hela tiden.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.