Revansch i Finnkampen på lördag?

Finnkamp09_002[1]

 

Det svenska herrlandslaget i amerikansk fotboll är på lördag ute efter revansch på bortaplan mot Finland efter förra årets förlust på Stockholms Stadion. Finlands och Sveriges herrar har mötts totalt 20 gånger sedan 1992 och vinsterna är nu exakt lika fördelade, 10-10.

På damsidan är statistiken dock inte fullt lika hedrande för svenskorna. Sedan det första mötet mellan lagen för åtta år sedan har det svenska damtruppen inte lyckats vinna en enda match. Men så blev finskorna också Europamästare i Spanien förra året. Sex nationer deltog då.

Amerikansk fotboll i Finland går tillbaka till slutet av 1970-talet. Då kom sporten till landet tillsammans med hemvändande utbytesstudenter från high school i USA. Den första matchen spelades mellan två skollag 1976. Det första nationella mästerskapet spelades 1979 och samma år bildades det finska förbundet. Därefter började sporten växa snabbt och blev klubbsport istället för enbart skolsport.

Den högsta finländska ligan kallas Maple League. Helsinki Roosters har dominerat den med 17 finländska mästerskapstitlar.

 

Finnkamp_2015_1476[1]

Det första finländska herrlandslaget deltog i det första Europamästarskapet någonsin i Italien 1983. Sedan dess har det finländska herrlandslaget varit med i slutspelet i alla de 13 Europamästerskapen och har blivit Europamästare fem gånger. Onekligen ett framgångsrikt facit. Sverige har bara en EM-titel, 2005.

De senaste åren har Finnkampen på herrsidan vunnits av lagen på bortaplan vartannat år.  2012 vann Sverige i Finland, 2013 vann Finland i Stockholm, 2014 vann Sverige i Helsingfors och förra året vann alltså Finland på Stockholms Stadion. Är det Sveriges tur att vinna i Helsingfors nu?

På damsidan är alltså statistiken inte lika fördelaktig för Sverige. Den första damlandskampen mot Finland spelades på Finair Stadion i Helsingfors 2008 och vanns stort av Finland. Sedan dess har finskorna vunnit alla år.

De finska damerna har också varit mycket framgångsrika internationellt. De har tagit VM-brons 2010 och 2013 samt EM-guld 2015.

Viking Line Bowl, som dubbellandskampen officiellt heter, spelas alltså lördagen den 1 oktober på Vanda Myrbaca fotbollsstadion i Helsingfors. Herrarnas match visas live på YLE Arenan och YLE TV2 med start kl 13.30 (finsk tid) och damernas match sänds i efterhand på YLE Arenan kl 16.00.