Profilen: Melina Malaxos

Från Stockholm till Örebro är avståndet inte så långt. Mellan Örebro och San Diego är steget betydligt längre men den resan har Melina Malaxos gjort till säsongen 2022.

Under vinjetten Profilen berättar vi om intressanta personer inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige. Vill du tipsa om dig själv eller någon annan? Använd detta formulär

Melina Malaxos, running back i Stockholm Mean Machines, gick till Örebro Black Knights i samband med att Mean Machines inte kom till spel i Superserien häromåret. Just nu befinner hon sig dock på USA:s västkust för spel med San Diego Rebellion som gäller.

– Jag var inställd på att spela i Spanien med Granada Valkirias denna säsong när jag blev kontaktad av huvudtränaren för San Diego Rebellion som frågade om jag var intresserad av att spela för dem. Vi bokade in ett videomöte, erbjudandet var bra och det fanns stora möjligheter för mig att vidareutvecklas som spelare. Så nu är jag här!

Vad kan du berätta om San Diego Rebellion och hur den amerikansk fotbollen för damer ser ut i USA?
– San Diego Rebellion vann deras konferens förra säsongen och blev ”pacific conference champions”, men förlorade i finalen mot Texas. De spelar i serien WNFC vilket är en hyffsat ny serie som startades i 2018–2019. Serien kom till efter att spelare var missnöjda med WFA, den andra damserien i USA och ville skapa något bättre. Då det finns två damserier finns det många lag, utvecklingen är stor och resurserna många. Det hålls camps hela tiden så chansen för att kunna tävla och utvecklas finns om man vill ta den.

Hur har första tiden med laget varit?
– Det är hur kul som helst. Alla är otroligt härliga och så öppna och snälla, men också peppande och seriösa. De tycker det är så kul att ha internationella spelare – i laget finns jag och två mexikanska tjejer – och de frågar saker om Sverige hela tiden. Har bara positiva saker att säga jag lever verkligen min dröm här.

Melina Malaxos i mitten. Foto: Alox Suarez

Har du redan märkt någon skillnad mellan träningarna i Sverige jämfört med de i USA?
– Sveriges lag i Superserien kan absolut kan hålla måttet mot ett amerikanskt lag. Träningarna här är dock strukturerade på ett annat sätt och vi får mycket gjort på en träning. Är det inte tillräckligt högt tempo på träningarna ställer coacherna upp oss på sidlinjen och så får vi springa ”gassers”. Och trupperna är mycket större än i Sverige, här är vi runt 50 spelare jämfört med 15–30 som är vanligast i Sverige.

Vad har du för målsättning med tiden i San Diego?
– Att lära mig så mycket jag kan om fotboll och utvecklas som spelare. Jag ska vara som en tvättsvamp och suga åt mig all lärdom jag kan få. Jag ska bli den bästa running backen på damsidan, inget tvek om det. Självklart ska jag också försöka uppleva så mycket som möjligt när jag ändå är i Kalifornien i fyra månader.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.