Patric Malmström ny förbundskapten för damlandslaget i amerikansk fotboll

I sommar spelas VM i amerikansk fotboll för damer i Finland och nu står det klart vem som ska leda Sverige mot nya internationella framgångar. Damlandslagets nye förbundskapten heter Patric Malmström, 50 år, från Norrköping.

– Det har tagit sin tid, men vi är nu väldigt glada och tillfreds över att kunna presentera Patric Malmström som ny förbundskapten för damlandslaget. Jag är övertygad att vi i Patric har hittat rätt person för att leda och långsiktigt utveckla verksamheten. Sverige har gjort bra ifrån sig internationellt på damsidan i amerikansk fotboll under senare år och med en ny förbundskapten på plats kan vi nu i detalj inleda arbetet med förberedelserna inför VM i sommar, säger David Jonsson, ordförande för elitkommittén i SWE3.

Patric Malmström, som beskriver sig själv som “enormt tävlingsinriktad”, har en lång bakgrund inom svensk amerikansk fotboll, en bakgrund som startade 1989 då han provade på sporten för första gången – ”det var kärlek vid första tacklingen” berättar Patric. 

Spelarkarriären i Norrköping Panthers (”klubben i mitt hjärta”) pågick först fram till 1998, men förlängdes efter ett kort uppehåll fram till 2005 då Norrköping gick upp i Superserien. 2015 klev han in som assisterande tränare i Norrköpings herrlag och han gjorde då även korta inhopp som spelare – vilket blev säsong 16 och 17 som spelare. 2019 var han med och startade upp Norrköpings damlag, där han idag är huvudtränare. Utöver amerikansk fotboll har Patric Malmström även varit ledare inom idrotter som fotboll och orientering i mer än 20 år.

Närmast på programmet för damlandslaget och Patric Malmström står ett läger i Karlstad 26–27 mars, ett läger som är en del av förberedelserna inför VM i sommar som spelas 28 juli till 8 augusti i Finland.

Sveriges tidigare förbundskapten, Christian Forsman, lämnade uppdraget efter framgångarna 2019 med ett EM-silver i Leeds och vinst i Finnkampen.

Seriespelet för damer spelas under 2022 i en Division 1-serie med nio lag. Serien sparkar av i början av april med SM-slutspel och kval till Superserien Dam 2023 i början av juli.

En längre intervju med Sveriges nya förbundskapten Patric Malmström kommer i samband med landslagslägret i Karlstad 26-27 mars.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.