Mediaprofilens första touchdown

Nora Henriksson, Stockholm Mean Machines, gjorde sitt livs första touchdown i sin comeback mot Jönköpings Spartans förra lördagen.

På väg mot sin första touchdown: Nora Henriksson.
Foto: Annika Lundkvist

– En härlig känsla. Jag sprang 45 yards med bollen, mötte två motståndare som jag trodde skulle tackla mig, men den ena blev underbart blockad av en lagkompis och den andra hann inte i fatt mig. Vad jag tänkte medan jag sprang? ”Tappa inte bollen!”

Du har varit borta två månader på grund av hjärnskakning. Hur var det att vara tillbaka?
– Fantastisk! Jag missade två viktiga månader där vi både tränar fysik och tränar på nya spel, så det är härligt att äntligen vara tillbaka.

Du spelar Wide Receiver. Vad är din styrka som spelare?
– Om jag fortsätter att utvecklas så hoppas jag kunna utnyttja min längd, jag är 1,80! Jag kan nog vara en bra target för qarterbacken, och kan fånga bollen högt bland annat. Dessutom har jag stora händer, vilket kan vara en fördel.

Du har ett SM-silver i boxning från slutet av 90-talet, 60-kilosklassen. Varför blev det ”plötsligt” amerikansk fotboll för din del
– Som sportjournalist på bland annat TV4, CMore och Kanal 5 har jag följt en massa sporter, men amerikansk fotboll har jag mer sett privat. Sen var det först när jag gjorde en dokumentär om damlandslaget i amerikansk fotboll för SVT som jag blev helt tagen. Jag bestämde mig för att gå på en provträning med Stockholm Mean Machines förra vintern, 2015-2016, och sedan började jag spela med laget.

Vad i amerikansk fotboll är det som lockar dig?
– Eftersom jag har en bakgrund inom boxning, jag fortsatte att sparra ganska länge, gillar jag kontaktsporter. Dessa ger en extra kick. Många blir förvånade hur mycket de tycker om kontaktsport när de väl börjar, det är något speciellt med det fysiska.

– Att du får använda både din fysik och ditt huvud tilltalar mig också.

Amerikansk fotboll i Sverige växer, inte minst på damsidan. Varför?
– Därför att det är kul att vara en del av en sport som växer. Att andra idrottsmän, bland andra Kim Källström i Djurgården Fotboll, pratar om sitt intresse för amerikansk fotboll bidrar, samt att det är en grym TV-sport. NFL syns allt mer i TV och även Superserien sänds, liksom att damernas division 1 streamas. Fler kan se mer amerikansk fotboll.

Du är gift med Radiosportens expertkommentator av rund boll, Richard Henriksson, och har två barn. Vilken fotboll pratas det mest om vid frukostbordet – den runda eller den ovala?
– Det varierar, men just nu är det nog den ovala. Rickard har blivit mycket intresserad av amerikansk fotboll också.

Fotnot: Matchen spelades på Zinkensdamms IP och Stockholm Mean Machines vann med 32-0.

Nora Henriksson, Stockholm Mean Machines.
Foto: Annika Lundkvist

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.