Jenika röjer minor och motståndare

På dagarna röjer hon minor i Östersjön i Försvarsmaktens tjänst. På helgerna röjer hon motståndare i Stockholm Mean Machines tjänst – med sikte på SM-guld! Jenika Hedman har fått sitt genombrott i år.

Det börjar dra ihop sig till SM-slutspel i Damernas division 1. Vinner Stockholm Mean Machines mot Västerås Roedeers i den streamade matchen på lördag väntar ett derby mot Arlanda Jets i semifinalen.

– Och vinner vi där lär det bli Örebro i finalen. Vi siktar givetvis på SM-guld, men det är långt dit. Stockholm Mean Machines hör till de ledande lagen och vi arbetar hela tiden på att utvecklas eftersom de andra lagen, främst Örebro och Arlanda, jobbat hårt för att ta sig till toppen och vi nu måste jobba ännu hårdare för att ta oss tillbaka dit igen, säger Jenika Hedman som gör sin tredje säsong som amerikansk fotbollsspelare i Stockholm Mean Machines, ditlockad av kompisen och arbetskamraten Kajsa Trollsås.

Jenika Hedman, Stockholm Mean Machines.

I år har Jenika fått sitt genombrott som klippa i Stockholm Mean Machines defensiv. Hon utsågs till MVP, Mest Värdefulla Spelare, i matchen mot Jönköping Spartans nyligen.

Ledare på planen

Jenika Hedman spelade runningback första året, både runningback och linebacker förra året och från och med i år enbart linebacker.

– Jag kallar spelen, hjälper våra nya linebackers tillrätta och fungerar lite som en ledare på planen från min position mitt i banan, berättar Jenika Hedman som beskriver egenskaperna en linebacker bör ha på följande sätt:

– Du ska kunna reagera snabbt på vad som händer på planen, vara snabb och kunna tackla säkert och hårt.

Undviker gå på minor

I sitt yrkesliv är Jenika Hedman anställd vid Försvarsmakten, Fjärde sjöstridsflottiljen i Flottan, och tillbringar dagarna på minröjaren HMS Spårö med Östersjöns ibland vänliga, ibland vilda, vatten som arbetsplats.

Det finns fortfarande minor från första och andra världskriget kvar som behöver oskadliggöras för att göra Östersjön till ett säkrare farvatten.

– Jag trivs jättebra och det fungerar för det mesta bra att få ihop med fotbollen. Det finns en del likheter mellan Försvarsmakten och amerikansk fotboll, bland annat det strategiska planerandet för anfall och försvar, strukturen, lagandan och en grupp människor som jobbar mot samma mål.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.