Ida skriver historia i SM-finalen

Hur SM-finalen för damer i amerikansk fotboll 2018 än går så kommer den att bli historisk. Det ena laget jagar sitt tredje raka SM-guld och det andra har den första kvinnan i Sverige som är HC för ett lag i en SM-final. Båda lagen visar på utvecklingen inom den amerikanska fotbollen och hur vi varje dag blir lite större och lite bättre. De två lag som går in på Stockholm Stadion på lördag kväll gör det med ett och samma fokus. Att bli de bästa i Sverige.

”Det känns så roligt och stort att få spela SM-final och just nu håller vi på med de sista justeringarna”, säger Ida Handel som är HC för Carlstad Crusaders.

 

Ida Handel

 

Deras motståndare i finalen, Örebro Black Knights, gör sin fjärde raka SM- final och har sedan tidigare med sig två SM-guld.

”De har mer rutin än vad vi har, så är det, då de har gjort fyra SM finaler och tagit två raka SM-guld. Det vi fokuserar på är att finslipa vårt spel. Vi har rätt bra koll på varandra i och med att vi har mötts två gånger tidigare under gruppspelet. Vi kommer att gå ut och köra vårt race, målet är att göra vårt bästa och att kämpa för att få med oss ett SM-guld hem”, säger Ida Handel

Ida Handel är redan innan den här SM finalen historisk. Hon är den första kvinnan i den svenska amerikanska fotbollens historia som HC leder ett lag till en SM-final. Men det var inte ett medvetet val som ledde henne in på den banan.

”Jag har själv spelat amerikansk fotboll i åtta år, både här i Sverige och i Finland. Under många år så spelade jag med herrarna, då det inte fanns något damlag. Under förra säsongen så fick jag en knäskada och då fick jag anledning att fundera över hur jag kunde fortsätta med fotbollen, trots att jag för tillfället inte kan spela, och i den vevan tog jag chansen att bli HC för Carlstad Crusaders”, säger Ida.

Den naturliga frågan blir om hon kommer att vara kvar som HC för damerna även under nästa år, givet de framgångar som hon har. Men hon vill inte sia om framtiden.

”Det har varit roligt att leda det här laget. Vi får se hur det blir under nästa säsong, det är inget jag vill ta ställning till nu, mitt enda fokus här och nu är att vi ska spela SM final på lördag.”

Björn Marcusson tog över som HC för Örebro Black Knights inför den här säsongen. Hans lag är hittills obesegrade under både den här och förra säsongen. Carlstad har de mött två gånger under gruppspelet och vunnit båda gångerna.

Carlstad har utvecklats positivt under säsongen så det kommer att bli en tuff match på lördag. Vi känner att vi har haft en bra säsong och att vi har stora möjligheter att göra en bra SM-final på lördag, säger Björn Marcusson och fortsätter.

”Vi har flera veckor av bra träning och bra matcher bakom oss vilket så klart skapar en bra stämning i laget. Vi ser verkligen fram emot att få komma till Stockholm stadion och spela. Det är alltid speciellt att spela en SM-final och jag hoppas att det blir många som kommer till den här fotbollsfesten och hejar fram sitt lag.”

 

 

SM-finalen för herrar startar 13.00 nu på lördag på Stockholm Stadion. Vid 16.00 visas kvartsfinalen i VM mellan Sverige och England på storbildsskärm. 19.00 sparkas SM-finalen för damer av.

 

Biljetter:  https://www.ticketmaster.se/event/512125

Pressackreditering: fredrik.haraldson@saff.rf.se

Mer information: http://smfinaler.amerikanskfotboll.com/

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.