Historiens två giganter möts i SM-finalen

Nu på lördag spelas SM-final mellan Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines, historiskt sett de två giganterna inom svensk amerikansk fotboll. Stockholm Mean Machines har med sig elva SM-guld sedan tidigare och Carlstad har åtta vilka man har tagit i rak följd sedan 2010. Det är en giganternas kamp mellan de regerande mästarna och the comeback kids som väntar och det är två förväntansfulla lag som kommer till Stockholm Stadion.

 

 

Hinner bara säga ordet SM-final och reaktionen kommer omedelbart från Fredrik Pilbäck, huvudtränare för Stockholm Mean Machines.

–  Äntligen!!!!

Så känns det verkligen. Vi har kämpat hårt och länge för att komma hit och nu är vi här. Det känns så oerhört bra. Vi har haft ett antal tunga år bakom oss där vi har fått fundera igenom hur vi bygger oss starka långsiktigt och nu börjar det ge resultat, säger Fredrik Pilbäck och fortsätter.

– ”Förra året vann vi U19-SM och vi har i år 65 stycken licensierade elitspelare på herrsidan, därtill har vi en ledarstab med lång erfarenhet och bred kompetens och sedan det kanske viktigaste, vi har byggt ett genuint och starkt förtroende och engagemang hos publiken, företagen och i fotbollssverige. När många människor jobbar tillsammans så skapas glädje och energi och det är den som tagit oss till den här SM-finalen.”

Stockholm Mean Machines är inte bara ett av finallagen utan även arrangör av årets SM-finaler för både herrar och damer och hos hemmalagets huvudtränare är förväntningarna stora

”Jag är nevös och förväntansfull det ska bli väldigt roligt. På lördag är det på riktigt. Vi har jobbat länge för detta och vi har kommit dit på grund av många människors arbete och enorma engagemang. Jag är så glad och väldigt tacksam för allt det arbete som många lägger ner för att den här SM-finalen ska bli bra,” säger Fredrik Pilbäck.

Det andra laget i SM-finalen för herrar är Carlstad Crusaders. Ett lag som i princip har prenumererat på en final plats, i alla fall under de senaste åtta åren.

”Vi har våra rutiner för hur vi förbereder oss inför en SM-final” säger Robert Sundberg klubbchef för Carlstad Crusaders och fortsätter. Stockholm har haft en bra utvecklingskurva och vi försöker så klart följa det och se hur vi kan möta det ute på planen på lördag”.

Ett lag som har tagit många SM-guld på raken har också en del förväntningar på sig både av sig själva och av sin omgivning. Robert Sundberg håller med om att visst är det så men framhåller att lagets och föreningens styrka ligger i att bygga stabilitet över tid.

”Så klart är vi glada och stolta över att vi har lyckats ta SM-guld under de senaste åtta åren, men det som vi är mest stolta över är att vi har byggt en organisation, en stabil organisation och en långsiktig planering som gjort att vi har kunnat hålla en så hög nivå på amerikansk fotboll som vi har under de senaste 20 åren”.

 

Det är inte bara SM finaler för herrar och damer som spelas på lördag. Det svenska fotbollslandslaget har tagit sig till VM kvartsfinal och efter lite omjusteringar i schemat kommer det att bli en stor fotbollsfest på Stockholm Stadion. Först kommer den här SM- finalen mellan Stockholm Mean Machines och Carlstad Crusaders att spelas, sedan visas kvartsfinalen mellan Sverige och England på storbildskärmar och dagen avslutas med att det spelas SM-final i amerikansk fotboll mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders.

 

Både Fredrik Pilbäck och Robert Sundberg är rörande överens om detta kommer att bli en fotbollsfest utöver det vanliga.

Vi ser mycket framemot lördag och hoppas på en riktigt folk-och fotbollsfest, säger Robert Sundberg.

 

Det känns fantastiskt att vi kommer att kunna erbjuda en sådan fotbollsfest med två SM-finaler i amerikansk fotboll och däremellan kan vi tillsammans heja fram Sverige i VM kvartsfinal, avslutar Fredrik Pilbäck.

 

 

SM-finalen för herrar startar 13.00. Vid 16.00 har alla möjlighet att följa Sverige-England i VM på storbildsskärm. Vid 19.00 startar SM-finalen för damer mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders

 

För biljetter:  https://www.ticketmaster.se/event/512125

För mediaackreditering: fredrik.haraldson@saff.rf.se

Mer information: http://smfinaler.amerikanskfotboll.com/ 

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.