Historiska segrar när Finland och Sverige vann i Finnkampen 2019

Finland vann Finnkampen i flaggfotboll för första gången, medan Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll tog sin första seger mot Finland någonsin i en underhållande 28-14-seger där Sveriges försvar spelade inspirerande fotboll och WR Karin Ullén stod för 270 yards på ett soligt Bergshamra.

Solen sken över ett välbesökt Bergshamra IP i Solna när Sverige gjorde de första poängen i matchen mot det finska damlandslaget i flaggfotboll. Men efter tre raka svenska segrar – två i fjolårets Finnkamp, en i EM i somras – så var det denna gången Finland som kunde vända matchen till vinst. Ett Sverige med endast tre spelare från sommarens EM på planen kunde inte stå emot ett energisk finskt lag och den svenska förlusten skrevs till slut till 24-32 (12-14).

Men sedan var det dags för Sverige att skriva historia när det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll efter 13 raka förluster tog sin första seger någonsin mot Finland! Segern kom efter en poängrik första halvlek som följdes upp av en poängsnålare andra.

Lagen gjorde en touchdown vardera i den första kvarten – Sveriges av Karin Ullén och Finlands av Tiina Salo. Därefter stoppar Sveriges försvar Finland två gånger om på fjärde försök, vilket gör att hemmalaget kan gå upp i ledningen med 20-6 – först springer Anna Hedström 14 yards för en touchdown, och sen flyter Karin Ullén igenom det finska försvaret för en 94 yards lång magisk touchdown.

Med bara 45 sekunder kvar av halvleken kan Finland reducera Sveriges ledning till 20-14, vilket också blir halvtidsresultatet. Och några fler poäng gör inte Finland i matchen, medan Sverige gör åtta till.

Sveriges försvar spelar utmärkt i den andra halvleken – Tove Hedengren och Matilda Svensson Duric har flest tacklingar, Johanna Aspenberg och Linn Stridsman gör en stort jobb på linjen och Elin Thimfors står för ett par avgörande spel i slutet av matchen, för att nämna några i en kollektivt stark insats. Sverige håller Finland till 4 av 15 försök på tredje downs och 3 av 7 på fjärde downs i matchen, medan det svenska anfallet producerar 389 yards framåt –  varav hela 286 på marken, där tidigare nämnda Ullén står för 199 (270 totalt) bakom en svensk offensiv linje där ett par erfarna namn från EM saknades.

Sverige enda touchdown i den andra halvleken är en 35 yards lång passning från Linda Johansson till Moa Hansson. Vilket följs av ett extrapoängsspel där Sara Lidner hittar fram till Linda Johansson som fastställer slutresultatet till 28-14 i svensk favör och därmed en historisk svensk seger. Efter 11 raka Finnkampsförluster och 14 raka landslagsförluster vinner det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll den 5 oktober 2019 för första gången mot Finland!

Också värt att nämna är att att Yasmin El-Messsoudi jubilerade i sin 20:e landskamp för Sverige!

En härlig dag på Bergshamra IP fick ett lika härligt slut. Heja Sverige!

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.